Магистратури, превърнати в персонални ООД-та – не може да бъде

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Тече пълна ревизия в Софийска районна прокуратура – защо ли? 

Прокурор от ключова магистратура, на престижна позиция, живеел доста на широко. Което съмнително не се връзвало с официалните доходи на благочестивите му събратя по ранг от гилдията със заплати от около 2000 лв. месечно. Обитавал жилище в скъпарския столичен квартал „Лозенец“, сменял с лекота луксозни возила, ес класа – „Мерцедес“, БМВ, а в момента се кефел на „Ауди“ (според специалисти с цена като нова 70 000 евро, а втора употреба – около 50 000 евро). Но… нито една от материалните му придобивки не се водела на негово име. Подобно на прословутия случай с митничаря „Пурата“ и въпросният прокурор – поне по отношение на автомобилите, просто ползвал предоставените му от близък роднина, който пък въртял лизингов авто бизнес и даже бил попаднал в полезрението на правоохранителните органи заради ДДС-машинации. Същият бил популярен в своите браншови среди с твърде респектиращ „зъл“ псевдоним.

Цялата тая меко казано смущаваща „информация“, съдържаща и намеци за нерегламентирани контакти с обекти на разследване, гарнирана и със снимков материал (заснет явно с мобилен телефон), показващ как атакуваният прокурор се качва в колата си, среща се и вози някаква неизвестна млада дама в нея, паркира пред разни софийски кооперации и прочие, „цъфна“ в пощата на „Форумът“.
И тъй като името на нарочения магистрат не бе спестено – визиран бе достатъчно известният и уважаем 34-годишен Руси Викторов Алексиев, говорител и зам.-шеф на оглавяваната от Александър Налбантов Софийска районна прокуратура (СРП), го потърсихме за коментар. Накратко му описахме нечестивите приказки по негов адрес и тъй като междувременно научихме, че от 16 март Върховната касационна прокуратура (ВКП) е наредила пълна ревизия на дейността на СРП, попитахме г-н Алексиев допуска ли връзка между партенковата анонимка и предприетата от висшата магистратура акция. Той категорично подчерта, че каквито и да било личностни нападки срещу него не би трябвало по никакъв начин да се съотнасят към институцията, в която работи. Не можел да знае, още повече да коментира мотивите на ВКП за въпросната проверка. А по отношение на слуховете за съмнителни материални придобивки и професионални прегрешения, разпространявани за собствената му персона, както и за злонамерени твърдения, петнящи името на брат му, прокурорът бе още по-категоричен: „Под достойнството ми е да коментирам подобни слухове и глупости – всичко за имотното си състояние съм декларирал и декларациите ми са публични. Но не мога да спра определени хора да говорят – писна ми. Нашата професия е такава – пречим на много хора. А тези, срещу, които работим са престъпници и естествено всеки от тях се опитва да се защити, но не винаги по законния начин. Настъпили сме нечии интереси. Не се притеснявам от тази ревизия на ВКП. А що се отнася до твърденията за брат ми – той нито има фирма, камо ли да е „дедесар“ и ще го посъветвам да съди всеки, който тиражира това.“
Това е – ясно и кратко. Аналогично звучене имат и споменатите декларации, попълнени в края на април – съответно през 2007-а и 2008 г., от Руси Алексиев, публикувани в сайта на Сметната палата. За 2007 г. под многобройните графи той е записал – „нямам какво да декларирам“. С изключение на една, в която е посочил четири пътувания в чужбина – две служебни отвъд океана за сметка на американското правителство (като размерът на финансирането му е неизвестен) и още две за около общо 700 евро за сметка на Федерацията по таeкуондо, чиято Арбитражна комисия Алексиев оглавява. И на фона на тая финансово-имотна суша през следващата – 2008 г., в декларацията си магистратът е отбелязал на практика само една придобивка, отразена в две графи – за „собственост на сухопътни, въздухоплавателни“, морски и т.н. превозни средства – БМВ (придобито възмездно) на стойност 12 хил. лв., а пък в графата „налични средства“ – 18 хил. лв. с произход „продажба на автомобил марка БМВ и лични спестявания“. Кога, откъде и как са дошли тия 12 хил. лв. за покупката на БМВ-то е дребна подробност явно без значение. Впрочем същото важи и за факта, че със същата марка автомобил през март 2007 г. при ПТП -ситуация с „Мерцедес“ прокурорът се вряза във витрината на сладкарница „Пчела“, намираща се срещу Софийския районен съд и СРП, в резултат на което потърпевши се озоваха в „Пирогов“.
Колкото до нездравия интерес дали роднина на г-н Русев развива или не някакъв бизнес (в което по принцип няма нищо лошо – напротив), тъй като той не уточни името на брат си, при справка на „Форумът“ във фирмената база данни „Дакси“, само по презиме и фамилия – Викторов Алексиев, се откриват 8 души. От тях трима, все от София, са на възраст сравнително близка до тази на г-н Русев (роден 1975 г.). Първият е Явор Викторов Алексиев, роден през 1981 г., притежател на ЕТ „Яго“ с широк предмет на дейност – търговия на едро и дребно, автосервизни и транспортни услуги, туропораторство, ресторантьорство, хотелиерство и т.н. Вторият е роденият през 1974 г. Спиридон Викторов Алексиев, собственик на ЕТ „Металимекс“, занимаваща се с търговия на горива, руди и химически продукти. Третият е роденият през 1965 г. Владимир Викторов Алексиев, собственик на ЕТ „Валрос“ с адрес кв. „Лозенец“, ул. „Цветна градина“ №39-41 (ресторантьорство, хотелиерство и пр.), „Валант АВ“ ЕООД , регистрирано на същия адрес (търговско посредничество, реклама, маркетинг, транспортни и компютърни услуги, ресторантьорство, хотелиерство и т.н.) и на 50% от „АВД – М“ ООД (търговия на дребно с разнообразни стоки). Освен това според информация от Държавен вестник името на Владимир Алексиев фигурира и в няколко вече заличени фирми. Една от тях е регистрираната през далечната 1991 г. „Инсайдър“ ООД (издателска дейност, покупка на стоки, ценни книжа, строителство, лизингова и транспортна дейност, търговия с валута и т.н.), съдружници в която са били „Отворено общество“, представлявано от Георги Прохаски и „Елтекс и сие“ ООД. Управител на „Инсайдър“ е бил Владимир Алексиев. Същата длъжност до 1998 г. е заемал и в регистрираната пак през 1991 г. „Рама баланс“ ООД, занимавала се с производство на промишлени стоки, внос-износ, дилърска, брокерска и сарафска дейност.
Дали някой от посочените трима бизнесмени – Алексиевци, има връзка с прокурор Руси Алексиев? Не би трябвало да има, ако вярваме на заявлението му, че неговият брат няма фирма. Зложелатели на магистрата обаче са на друго мнение и дори твърдят, че в гилдията не случайно бил известен с прозвището „Русев ООД“.
А що се отнася до споменатата вече ревизия в Софийска районна прокуратура, тя е назначена около месец след проведеното към края на февруари отчетно събрание на прокуратурата. Присъствалият на него зам.-главен прокурор Валери Първанов се е изказал доста критично към работата й. Пред „Форумът“ той заяви, че сегашната проверка ще изясни причините, поради които прокурорите от СРП се занимавали с леки дела, най-вече срещу неизвестен извършител и срещу пияни шофьори, и защо във ВКП непрекъснато пристигали сигнали за забатачени тежки казуси, на които в СРП не обръщали необходимото внимание. Повече коментари може да има едва след като пълната ревизия там приключи, отсече заместникът на Борис Велчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.