Строежи на детски ясли и градини, които трябваше да са приключили

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
97

Строежи на детски ясли и градини, които трябваше да са приключилиВ рамките на една година в София трябва да се отворят нови сгради с 1343 нови места за деца в детски ясли и градини, и да се реновират стари сгради, където да се приемат други 725 деца. Това са текущите проекти за строежи, които са одобрени.

Част от тях трябваше вече трябваше да са приключили, но това не се е случило. Засегнати са общо 618 деца, които можеха да бъдат приети, но не са. Ето кои и защо:

+ В „Кръстова вада“, район „Лозенец“ започна строеж на детска градина за 2 яслени и 4 градински групи през месец февруари 2018 г. Това са 140 места в много проблемен район. Планираната стойност е била 3 млн. лв. Строежът е започнал по план и е трябвало да завърши през месец октомври 2020 г., т.е. вече трябваше децата да са приети.

– Проблемите започват през октомври 2019 г., когато се сменя районния кмет. Започват непрестанни увъртания, преправяния на проекта и други келешлъци. Около пет месеца са течали „проверки“, след които са констатирани някакви изсмукани от пръстите проблеми с проекта – защо нещо щяло да бъде построено така (по-евтино), а не онака (по-скъпо). Подготвя се анекс за допълнителни 600 хил. лв. След това малко над три месеца се чака благоволението на кмета да намери време, за да подпише този анекс. Изненадващо Столична Община им ги отпуска веднага въпреки, че не са планирани в бюджета. През цялото това време обаче строежът е бил блокиран и съответно забавянето от цели 8 месеца води до това, че 140 деца пропускат цяла една година от детската си градина. С нетърпение се очаква дали строежът ще е готов през септември. Надеждата е, че след края на предстоящите избори нещата ще се размърдат и това ще се случи.

+ В район „Красно Село“ е планирано изграждане на пристройка към сграда на детска ясла №31. Финансирането е осигурено с бюджета за 2020 г. Планът е бил 40 календарни дни за проектиране и 149 календарни дни за строителство. Според разчетите вече е трябвало да работи и да има 46 приети деца.

– Кметицата на район „Красно Село“ буквално е успяла да направи всичко възможно все още да не е минал дори етапа на проектиране. Надеждата е, че след края на предстоящите избори поне това да се случи.

+ В район „Триадица“, напълно аналогично на предишния случай, в края на 2019 г. е планирано да започне строеж на пристройка към сграда на детска ясла №35. Бюджетът е осигурен за 2020 г. и планът също е бил за 40 календарни дни за проектиране и 149 календарни дни за строителство. Вече трябваше да работи и да има 92 приети деца.

– Доколкото е известно, тук поне проектирането е приключило, но всичко е спряло на етап „издаване на разрешение за строеж“, което незнайно защо не става факт. Надеждата е, че след края на предстоящите избори това ще се случи.

+ В район „Овча Купел“ през октомври 2019 г. е планирано изграждане на нова детска градина за 6 групи със 140 деца. Осигурен е бюджет и планираното завършване е месец март 2021 г. Тези деца вече трябваше да са приети.

– Основният строеж е приключил, но вече е юни, а градината не е въведена в експлоатация. Тук причината е бавене на строежа. Все още предстои да се направят външни връзки с Топлофикация, да се направи озеленяване и вертикална планировка. Надеждата е, че след края на предстоящите избори това ще се случи.

+ В район „Изгрев“ в бюджета за 2020 г. е предвидена реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки по енергийна ефективност на сградата на ДГ №30, която е за 200 деца. Ремонтът започва февруари 2020 г. и е планиран да завърши в срок от една година. Ремонтът завършва коректно и сградата е напълно готова през февруари 2021 г.

– Детската градина все още не работи. Причината е, че кметът вече над 3 месеца не издава удостоверение за въвеждане в експлоатация. Надеждата е, че след края на предстоящите избори това ще се случи.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.