Лесно ли е да си жена в България?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Можем ли наистина да попитаме дали е лесно да си жена в България? Лесното национално определено ли е или полово определено? И какво значи лесно…?
Да, социално-икономическото положение на страната ни и на гражданите й е такова, че много малко жени могат да си позволят да бъдат само съпруги, майки, домакини. обикновено, за да стига семейния бюджет е необходимо и двамата да работят. Но не е ли и това, към което жената се стреми от години, се бори от години – полово равенство, равенство на права и задължения?

Май задавам повече въпроси, отколкото давам отговори. Но пък – може ли да има еднозначни отговори на тези въпроси? Не е ли всичко твърде индивидуално?
Вероятно е редно да кажа как аз виждам нещата.

Има една хубава българска поговорка – на каквото си постелеш, на такова ще легнеш.
Мисля, че е валидна и за този случай. Обикновено подреждаме живота и приоритетите си според личните си нагласи, разбирания, вярвания. Има жени, които реализират живота си чрез мъжа. Това са жените – украса. Техният живот се развива по съответната схема – бъди красива и харчи. Били празноглави…Дали?
Има жени, които са избрали да крачат редом с мъжете, та дори една крачка напред. Няма да ги нарека нито феминистки, нито кариеристки. Всичко е въпрос на избор. И крачат и стигат далеч. Били самотни. Дали?
Има жени, избрали да бъдат съпруги и майки. Те като орлици се грижат за семейното гнездо и за отглеждането на пилците. Често се опитват да съчетават работа и грижа, което им коства не малко усилия. Обикновено в ущърб на чисто личностното им развитие. Т.е. разпределили са всяка частица от времето си и живеят с един пълноценне ритъм.

 Тези жени били обикновени. Дали?
Естествено, по-горните категории жени са съвсем условно определени. Мисълта ми е друга – можем ли да правим обобщения? Не е ли всеки случай твърде частен, за да можем хвърляйки му едно око отстрани да му поставим диагнозата и да му надраскаме рецепта за лечение.
Да, често не е лесно да си жена, но пък – по-лесно ли е да си мъж? Не мисля. От мъжа се изисква да е умен, работлив, предприемчив, с чувство за хумор, романтичен, съобразителен, мъжествен, твърд, упорит, напредничав, щедър. А на една жена понякога й е достатъчно да е красива или руса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.