Когато ми писне от чалгата и простотиите…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

България                Просто се затварям сам у дома и си пускам  „Смоуки”, „Абба” или „Пинк Флойд”. Така се връщам към времето на моята младост, към нежното ухание на непорочната любов, в която някога вярвах, към чистото желание за справедливост и честност, които в нашата държава май са невъзможни. Защо ли?

                Като се замисля, след толкова години мислене вече, май започнах да стигам до правилните изводи. А те не са никак приятни. Защото за да е беден един човек, трябва да търси вината първо в себе си и чак след това в другите. Същото се отнася и до държавите. България е бедна, независимо от многото милионери в нея, защото като цяло народа живее в мизерия. А тя е съчетание на материална с духовна мизерия, нещо, което е достатъчно, за да се погубим като нация. Питам се, защо държави като Ирландия, Чехия или Словения, които не са по-големи от нашата, могат да осигурят такъв жизнен стандарт на народа си, за какъвто ние можем само да мечтаем. Срещал съм ирландци, чехи и словаци, които не са по-умни и по-кадърни от нас българите. Само дето са по-възпитани, бих отбелязал. А дали там не се крие тайната на техния просперитет?

                Знае се, че открай време ние хитруваме на дребно. Дори поговорките ни го доказват: – „Сиромах човек – жив дявол!” И дали от дългата робия, дали от друго, все гледаме да оцелеем поединично, да се снишим, за да отмине и тая буря, и така безлично всъщност отминава и живота ни. Боим се да повярваме на някой или в нещо, защото сме непрекъснато лъгани. Нямаме кураж да се противопоставим на неправдите, защото при нас „свестните считат за луди”, а на тарикатите се кланяме и славословим открай време. Тази позиция на слабак, опитващ се да се закачи за по-силния в момента, е характерна както на отделния българин, така и на държавата като цяло. А тя определено е губеща тактика. Човек или държава, уважаващи себе си, биха постигнали признание от другите само и единствено със своя позиция по едно или друго, със свое лице и своя национална идентичност. При нас какво е? И милионерите ни са като бедняците – използвали една или друга възможност „да ударят келепира”, при едно или друго пораженско правителство, от началото на „прехода” до днес. Всъщност наличието на много пари не прави богат един човек и това категорично се доказва от нашенските богаташи.

                В повечето случаи напоследък свикнахме да чуваме, че времето сега е такова, че духовния упадък не е само при нас, а по целия свят. Хората навсякъде са я ударили на лапане и почти нищо друго не ги интересува. Консумативния характер на съвременния човек е тъжна констатация. Защото незаинтересоваността и неграмотността на все повече млади хора, започва да се явява като тенденция, а това е пагубно за всички. Питам се, идеализма ли трябва да се върне, за да се променят нещата към по-добро.

                И понеже малко или много съм понаучил нещо в живота знам, че каквото трябва, за да се оправят нещата ще се случи. Хора като мен, на които им е писнало, ще престанат да се затварят сами у дома и да отърсват мръсотията от заобикалящия свят с хубава музика. Ще започнат да търсят съмишленици и дори да ги намират. Ще започнат да си вярват и да не се лъжат помежду си. Ще започнат да наказват престъпленията и кражбите в особено големи размери. Защото иначе няма да я има нашата България, защото няма да го има и останалия свят. И колкото и наивно да звучи на вещоманите, готови да бълват черни коментари, за да избият собствените си духовни и материални комплекси, промяната ще дойде! Трябва да вярваме, защото иначе …..следва нова ледена епоха.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.