Фирми от Тракия икономическа зона засаждат с дървета улиците на Пловдив

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Фирми от Тракия икономическа зона засаждат с дървета улиците на ПловдивЗа първи път в България фирми масово ще залесяват градски улици. Кампанията организирана от сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/ и Общинско предприятие „Градини и паркове“ – Пловдив започва от утре, 28 март, и ще продължи до 1 април, включително.

„Заедно с директора на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев и неговия екип коментирахме как бизнесът и общината да си съдействаме за създаване на една по-добра среда за живеене“, обясни за медиите Катя Стайкова, изпълнителен директор на сдружението. „От общинското предприятие посочиха, че имат нужда от озеленяване на градските улици. Затова изпратих съобщение към фирмите в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ с молба да се включат в кампанията, както със закупуването на дървета, така и с доброволци“, припомня хода на събитията г-жа Стайкова.

На нейния призив веднага откликват 7 компании от ТИЗ – Кауфланд, Schneider Electric, Hanon Systems, ABB, ТЕД БЕД, ИНДЕКС-6 и ИНЧ-ФРИГО. Някои от тях като ИНДЕКС-6 закупуват 12 дървета, други като ИНЧ-ФРИГО ще се включат с доброволчески труд. Трети ще закупят декоративната растителност и с помощта на екипа на ОП „Градини и паркове“ ще я засадят по указания за технологичния процес и под надзора на специалистите в предварително изкопаните дупки на различни улици.

„Закупените дървета са общо 102 чинари, като вида и размерите на дръвчетата са точно посочени от ландшафтните архитекти на „Градини и паркове“, конкретизира Катя Стайкова.

Старт на акцията ще дадат доброволците от Кауфланд, които на 28 март, вторник, от 12 часа, ще засадят 17 чинара на бул. „Копривщица“ до Младежкия хълм. На 30 март, от 12 часа, щафетата поемат от ТЕД БЕД с 10 чинара на бул. „Освобождение“.

На 1 април, събота, от 11 часа, доброволци от Шнайдер Електрик продължават озеленяването на бул. „Освобождение“ с 33 чинара, от АББ – с 10 дървета. „Ще засадим 20 чинара на пазара на Гребната база заедно с нашите деца, за да възпитаваме в тях съзнание и отношение към съхраняване и опазване на околната среда“, посочва Славея Петева, мениджър „Човешки ресурси“ в южнокорейската фирма Ханон Системс.

По пловдивските улици има стотици хиляди дървета. Но някои от тях вече са на преклонна възраст, други боледуват или са засегнати поради ремонтни дейности. Всичко това налага тяхното премахване и замяната им с млада жизнена растителност, която да допринесе и за подобряване качеството на въздуха.

„Средногодишно в Пловдив засаждаме по около 2000 нови дървета. Благодарение на партньори миналата година те са над 2200. Стремежът ни е поетапно да удвоим броя на новозасажданите дървета“, посочва Веселин Козарев, директор на ОП „Градини и паркове“.

Както е известно „Тракия икономическа зона“ е в основата на стратегическия проект за въглеродно-неутрални индустриални паркове. „Подобряването на качеството на въздуха е част от нашата политика“, казва Катя Стайкова. Тя припомня, че в „Клъстер Тракия икономическа зона“ членуват водещи български и чуждестранни компании, някои от тях световни лидери в своите области, НПО и висши учебни заведения, които си съдействат за развитието на Тракия икономическа зона – най-големият индустриален парк в Източна Европа.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.