С над 100 вековни дървета озелениха улиците на Пловдив фирми от Тракия икономическа зона

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

С над 100 вековни дървета озелениха улиците на Пловдив фирми от Тракия икономическа зонаДоброволците се включиха с деца, бебета и домашни любимци и превърнаха благородната инициатива в празник и възпитателен модел

Над 100 доброволци от 7 компании от Тракия икономическа зона се включиха в благородната инициатива на бизнеса за по-зелен Пловдив. Кауфланд, Schneider Electric, Hanon Systems, ABB, ТЕД БЕД, ИНДЕКС-6 и ИНЧ-ФРИГО закупиха и засадиха над 100 чинари на различни улични локации в града под тепетата.

Благотворителната кампания, организирана от сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/ и Общинско предприятие „Градини и паркове“ – Пловдив, стартира на 28 март с доброволци от Кауфланд, които озелениха част от бул. „Копривщица“ до Младежкия хълм. На 30 март щафетата поеха от ТЕД БЕД като засадиха вековни дървета на бул. „Освобождение“. С озеленяването на булеварда, който води към район „Тракия“ в почивния съботен ден на 1 април продължиха екипите от Шнайдер Електрик, АББ и ИНЧ-ФРИГО. Същият ден от Ханон Системс залесиха улицата покрай пазара на Гребната база. Доброволците дойдоха с децата си, дори с бебе на няколко месеца, както и с домашни любимци. Те превърнаха благородната кампания в празник и урок и възпитание за своите потомци на отговорност към природата.

„Думите не стигат, за да изразя своята признателност към всички доброволци и фирми, включили се в инициативата на Клъстера и „Градини и паркове“, благодарна е Катя Стайкова, директор на сдружението. Тя прие присърце идеята на общината и осъществи с компаниите нейното реализиране. Както е известно „Тракия икономическа зона“ е в основата на стратегически проект за въглеродно-неутрални индустриални паркове. „Нека не забравяме, че най-добрият начин за постигане на нулеви нетни емисии е засаждането на дървета, които „изяждат“ въглеродния диоксид от въздуха. Когато едно дърво „диша“, то поема въглероден двуокис и издишва кислород“, припомня природните процеси г-жа Стайкова. И добавя, че подобряването качеството на въздуха е част от политиката на „Тракия икономическа зона“.

Чинар в съботния ден засади и инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на ТИЗ. Той сподели куриоз: За пловдивчани добър пример за улично озеленяване са вековните дървета по улица „Иван Вазов“, които и сега пазят сянка на пешеходците през лятото. Тези чинари са надживели искането да бъдат отсечени – тогавашният кмет Божидар Здравков не е дал съгласие.

„Организацията от страна на ОП „Градини и паркове“ беше перфектна! Благодаря на специалистите от екипа на Веселин Козарев, които с вещина и търпение обясняваха и показваха на деца и големи технологичния процес по засаждането, както и припомниха, че чинарите могат да стигнат възраст и от 2 000 години. Мисля, че сътворихме нещо добро за града, за нас и най-вече за идните поколения“, убедена е Катя Стайкова.

 

 

 

 

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.