Ние сме най-добрите, ама другите, лошите, те ни пречат

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Ние сме най-добрите, ама другите, лошите, те ни пречат„Българският дух“ е нещо като „Руския свят“ и нещо като „Арийската раса“, пропагандна измишльотина, която има за цел да напомпа фалшиво самочувствие у най-простите хора.

Финландия няма нужда от „финландския дух“ или „финландския свят“, защото и без тях е една от страните с най-добро образование и с най-висок стандарт в света. В Южна Корея никой не се прехласва пред „южнокорейската раса“ или „южнокорейския свят“, защото продуктите на Самсунг са във всеки дом по света – телефони, таблети, климатици, перални, телевизори, хладилници, прахосмукачки…

Ние особено големи цивилизационни и технологични постижения нямаме. Нямаме си българския Айнщайн. Но пък си имаме „българския дух“ и Петър Дънов, пред когото Айнщайн се прекланя. „Ще се отвори небето и цял свят ще види кои са българите“, пророкува баба Ванга. Или поне така е издълбано върху един подобен на тоя от горната снимка камък.

Предимството на подобни глупотевини е, че за разлика от технологичните продукти, те много лесно могат да бъдат измислени.

Целта на всичко това, колкото и да е завоалирана зад разни благородно-патриотични димки е чисто политическа. Консолидиране (и управление) на големи групи хора, насаждане у тях на чувство за превъзходство, ние сме най-добрите, ама другите, лошите, те ни пречат. Посочване на враговете, на лошите, които пречат, както и на „правилния път“, по който да тръгнем и който ще ни изведе в обетованата земя.

Повярвайте ми, страшно много ресурс, и човешки и финансов се хвърля в тая посока. Сега, покрай посещението на Зеленски в България, покрай споровете за кметските избори, се хванах за главата колко мои близки и познати са отровени от подобни „дъновизми“. Доскоро си мислех, че публиката на такива неща са безмозъчните чернодрешковци от Възраждане и разни лелки преминали критическата. Оказа се, че доста млади, образовани, добре реализирани в живота хора са до такава степен погълнали тази отрова, че са загубили моралните си ориентири.

Тактиката е такава – започва се с любопитни факти, минава се до границата на невъзможното, отива се към паранормалното, оттам към конспиративните теории. И успеят ли да те накарат да повярваш в пророчествата на Ванга, могат да те накарат да повярваш на всичко останало. Пълно е с подобни групи, които следват тоя модел.

Разбира се, в основата на всичко е образователната система в България, която не култивира рационално и критично мислене.

Процесът на очовечаване е неизбежен, но адски бавен, няма да стане от днес за утре, ще трябва да минат няколко поколения. Евентуално.

А че е неизбежен, няма съмнение.

Както казва Оруел в едно свое есе, когато изборът е между тоя свят, реалния и оня оттатък, отвъдния, повечето хора по света избират реалния.

Дори и най-„духовните“, антиконсуматорски и антизападни йезуити използват камерите, таблетите, мобилните телефони, 5G мрежите, компютрите и омразния им американски интернет и фейсбук.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.