Обществен брак № 1

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

И под венчилото няма скрито-покрито

Като чу сутринта прегледа на печата, Дешка Попниколова изтръпна. Цялата! Как така всеки ще може да прави справка за избрания от съпрузите имотен режим между тях?!? И то само срещу Два лева! То да беше единствено за режима, иди-доди. Ами за Десет лева можело да получиш цяло удостоверение за акта за сключен граждански брак. С всичките му подробности в него! Тез вестникари, рече си Дешка, пак нещо ни будалкат.
Никой друг, никой друг! Единствен Делибалтов най-точно може да я осведоми. Той веднъж й беше рекъл, че много обича да чете вестници. Нооо, като адвокат само на един вярва. На кой, мислите? На Държавен вестник, естествено!
Наконти се Попниколова, накипри се и рано, рано хукна към кантората на Делибалтов.   Първа да се вреди при него. Още докато не се е изморил…
Редът, Дешке, рече й Делибалтов, за водене и съхраняване на регистъра на имуществените отношения на съпрузите, както и за предоставяне на достъп, извършване на справки и издаване на удостоверения за вписаните в регистъра обстоятелства, нормативно е уреден в Наредба № 11 от 16 септември 2009 г. Тя е издадена от Министерството на правосъдието. И е обнародвана е в Държавен вестник, бр. 76 от 25 септември 2009 г. В сила е от 01. 10. 2009 г.
Дешка го слушаше в захлас и мед й капеше на душата. Пустият му Делибалтов, мислеше си тя, как ги реде тез думи, какъв ясен и точен е изказът му.   Не случайно Параскева му беше влязла под кожата, я! Не случайноооо…
И какво се оказа в крайна сметка? Оказа се, че всяко териториално звено на Агенцията по вписванията извършва справки и издава удостоверения относно обстоятелства, вписани в регистъра на имуществените отношения на съпрузите.
Справки от регистъра могат да се извършват по:
а) номер на акта за сключен граждански брак;
име на съпруг;
б) ЕГН/ЛНЧ на съпруг;
в) входящ номер на уведомленията за номера на акта за сключен граждански брак и за режима на имуществените отношения между съпрузите.
Справките са устни и писмени.
Удостоверения от регистъра се издават за посочено конкретно лице или за акт за граждански брак относно:
а) актуалния регистърен режим на имуществени отношения, избран от съпрузите;
б) посочен период за регистрираните режими на имуществени отношения, избрани от съпрузите;
в) всички извършени вписвания за регистрираните режими на имуществени отношения, избрани от съпрузите.
Удостоверенията съдържат данни за акта за сключен граждански брак , за съпрузите и за избрания от тях режим на имуществени отношения.
Справки се извършват и удостоверения се издават незабавно от съответния служител във всяко териториално звено на Агенцията по вписванията, както и по електронен път. Заплаща се съответната държавна такса съгласно чл. 19, ал. 4 от Семейния кодекс.
Като чу отново за Агенцията по вписванията, Дешка Попниколова окончателно реши, че повече не бива да се бави, а трябва твърдо да се впише в душевния мир на адвоката Делибалтов! Няма само Параскева да е вписана, я!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.