Размерът се определя според нуждите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Плачи, дете. Баща ти е виновен!

Като й думаше овреме да зареже тоя хаирсъзин и да не се води по акъла му, ама тя не, та не! Любов! На ти сега една любов! Направи й едно хубаво момиченце,Станимира я именуваха, на три годинки е вече, и той си дигна дърмите по пустата му Европа. На гурбет. То, колко ли от младите останаха у нас вече, но поне издръжка за детето да й пращаше. А от него, ни вест, ни кост. И сега к’во? Иди, Танче при Делибалтов да го питаш какво дело да заведем. Той Делибалтов само мене чака?
Тъй си мислеше Станка Кавръчката по отношение молбата на най-вярната си дружка Минка. И се чудеше дали да се обади на Параскева, щото е най-гъста с Делибалтов, или фронтално да атакува адвокатина?   Още повече, че от 1 октомври т.г. в сила е и новият Семеен кодекс (СК).
Така е, рече Делибалтов на Кавръчката. От 1 октомври т.г. вече имаме нов Семеен кодекс. Хубав ли е, лош ли е, с неговите членове и алинеи ще се съобразяваме.   В случая Минка може да се позове на чл. 143, ал. 2, който гласи че „родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си“. И това е така, защото всеки родител е длъжен да осигурява условия на живот, необходими за развитието на своето дете.
Ей това искаше да е сигурна Кавръчката! Ще си развява нашичкият кирливите гащи из пустата му Европа, а на детето си издръжка няма да плаща? Хайде, де! Ще плаща не, ами, ако трябва и Ганкиното ще заиграе!
А размерът? Размерът на издръжката какъв ще е?
Размерът, натъртено подчерта Делибалтов, се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка. Разбира се, преценяват се и възможностите на лицето, което я дължи. Но разпоредбата на чл. 142, ал. 2 от СК е императивна, т.е. тя е повелителна, тя е задължителна. И гласи, че „минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата“. При минимална работна заплата от 240 лв. минималният размер на издръжката от 1 октомври т.г. ще е 60 лева. Но ако се заведе дело, съдът може да определи и по-голям размер на издръжката.
Ако трябва и дело ще заведем. А щом сме в твоите ръце, Делибалтов, няма начин да не го спечелим, мислише си Кавръчката. Само Станимирка да е жива и здрава, да радва ергените! Мъка й беше на Станка, че не можеше да се сдобие с рожба, но вече твърдо бе решила да кандърдиса Кавръка да си осиновят едно момиченце…

 

Бележка на ФОРУМЪТ: В Юрисконсулт четете „Кой плаща издръжката вместо бащи-кръшкачи?“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.