СЕКС И ЛЮБОВ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

СЕКС И ЛЮБОВКато за всеки нормален, хетеросексуален мъж, въпросите свързани със секса и любовта към биологичните ни половинки живо са ме интересували. Посветил съм им няколко публикации, повечето шеговити, но всички с познавателен характер за многообразието и специфичността им. Акцента в тях е бил основно върху секса, а любовта като нещо твърде съкровено и лично умишлено съм го отбягвал.

Покрай случая с малолетната 13 годишна циганка, родила първото за 2017 г. българче – Динко, става явно, че предстоят много усилия, включително и сред българския етнос за изясняване на понятията, секс, любов и брак, макар и свободен. Защото несериозното отношение към тях, води до сериозни последствия, както за упражняващите ги като спорт, така и за обществото.

Секса е един от най-важните аспекти на човешкия живот и следователно към него не може да се подхожда лекомислено. Сериозният и избирателен полов живот не може да се нарече увлечение. Самото понятие „увлечение“ подсказва лекомислен и несериозен подход към нещата. Доста мъже сменят местата на причина и следствие по отношение на секса. Сексът е израз на самоуважението на човека, на неговата самооценка. Но човек, който не цени себе си, се стреми да обърне процеса обратно. Той се стреми да извлече самоуважение от своите сексуални победи, което по принцип е невъзможно. Той не може да придобие собствена ценност на базата на броя жени, за които представлява ценност. Но тъкмо с такава безнадеждна работа се опитва да се занимава. При секса, в човека инстинктите са частични. Във физическо отношение сексът е способност. Но това, как човек ще проявява тази способност и кого ще сметне за привлекателен, зависи от неговите критерии за ценност. Това зависи от предпоставките, които могат да бъдат съзнателни, или несъзнателни и които определят неговия избор. Именно по такъв начин неговата лична философия управлява половия му живот.

Нормалният и желан полов контакт е възможен само на основата на най-големите ценности у човека. И затова половата разпуснатост се счита за безнравствена. Не защото сексът е зло, а защото сексът е нещо твърде важно и твърде ценно. Сексът подсказва, че между хората има сериозни взаимоотношения. Ще доведат ли тези отношения до брак, или не, това зависи от обстоятелствата, от всичко, което заобикаля тези хора в живота. Брака е много важна институция, но само в случай, че двама души са намерили един в друг този, с когото искат да прекарат остатъка от живота си. А на този въпрос нито един мъж, нито една жена не могат да отговорят категорично и веднага. Когато такава категоричност се появи, когато изборът е окончателен, тогава, разбира се, бракът е много желан.

Но от това не следва, че отношенията, възникнали когато не е имало такава категоричност са порочни. Дали една връзка ще прерасне в брак, зависи от знанията, от положението и състоянието на партньорите, и само на тях двамата принадлежи правото да решават този въпрос. Нравствено е и едното, и другото, но само при условие, че двете страни сериозно се отнасят към своите отношения и че тези отношения се базират на ценности.

Единственият човек, способен да изпита дълбока романтична любов – това е човекът, движен от страстта си към работа и самоизява. Любовта изразява чувството на собствено достойнство, най-дълбоките ценности в характера на мъжа и жената. Влюбваш се в човек, притежаващ същите ценности. Ако човек няма ясно определени ценности и нравствени сили, той не е способен да оцени по достойнство друг човек. Когато сте влюбени, това означава, че човекът, когото обичате, става извънредно важен за Вас и Вашия живот. Егоистично лри е това? Ако не сте егоист в това отношение, това неизбежно би означавало, че присъствието и изобщо съществуването на любимия човек не Ви носи никакво удоволствие, или щастие и че Вие обичате този човек от съжаление, че се принасяте в жертва. Подобна роля не би се харесала на никого и никой не би се съгласил да я играе. Любовта е взаимна саможертва, тя е най-дълбинното утвърждаване на нашите лични потребности и ценности. Човекът, когото обичате, Ви е необходим заради Вашето собствено щастие. И това е най-големият комплимент, който сте в състояние да направите на този човек.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.