Грозни щрихи от едно лято

Грозни щрихи от едно лятоВръщаме се от станцията на Журналист при Златни пясъци. Голямата висока сграда е заключена и необитаема. По-малката – в стил късен соц с руски мотиви, е пълна и се ръководи от нови наематели. Храната в стола трудно става за ядене, освен ако не обичате сурови тиквички, залети с нещо като млечен сос, несварен ориз в рядка водица и бутчета, които миришат. Персоналът е оскъден и се състои от бригада четири млади циганки, облечени като камериерки съответно, на които никой не им е казал как трябва да поддържат хотела и че, е необходимо да слагат найлонови торбички в кошчетата за смет например.

В огромната прекрасна градина с редки дървета и растения от цял свят, поръчана на времето от Фердинанд, няма градинар, пейките не са боядисвани от години и е опасно да сядаш.

Малкият плаж към станцията, сам по себе си кокетен, не може да се използва за влизане във водата заради струпаните от вълните камъни – при първите няколко крачки, ако се осмелиш да влезеш и да се пребиеш. Освен това, водата е мръсна на разстояние от половин километър, мръсна е, сива и носи някакви парцали – черни и и с неопределен цвят. Оттам нататък е синя. Следващите дни отиваме на големия плаж – край на Кабакум, по една стръмна и разбита уличка, без тротоари, по която две коли трудно се разминават, а и се движат групи и единици човешки. Не може там да не е станало нещастие, но не пише. Плажът ни посреща мръсен и с огромна дълбока и широка локва пълна със зелени мръсотии. Отдалечаваме се навътре, водата е сивомръсна с плуваща мазнина отгоре, населението е гъсто, децата оглушително пищят, има спасители, които спокойно си лежат.Това е, скъпи приятели. За пръв път от десетилетия аз не успях да вляза във водата, използвах душа, което можех да направя и тук. Странно е при тази картина, защо има толкова много хора – западняци и руснаци предимно. Вероятно те обичат мръсотията.

Първият ден в станцията на Журналист паднах. В средата на голямото фоайе /трябва да е било предупреждение/. Зазяпах се в книгите и списанията, които бяха оставени срещу рецепцията за летуващите и не видях трите стъпала, опитах да се задържа, но се пльоснах с всичките си години и натрупвания над тях, по дължина върху мраморната мозайка. Набих си коленете и горната част отдясно. Вдигнаха ме съпругът ми и момичето от рецепцията. Тръгнахме нагоре по витата стълба, аз се държа за перилото и напредвам. На последните стъпала за втория етаж срещу мене застана едно детенце на около 6-7 години, хвана се за перилото срещу мен със забоден поглед в телефона си. Аз не отстъпих на детето, но обясних на бабата до него, явно по-млада от мен, че току-що съм паднала. – Така е – отсече жената – В България не обичат децата.

Няма да коментирам. Но това ще го помня до края на живота си.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.