Когато белезниците засрамено мълчат

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бойко Хитлер

Плесницата, която МВР си заслужи с къртовски труд покрай опита за ликвидиране на Читанката дълго ще им пари. Сигурно е, че четящите и мислещите хора у нас скоро няма да забравят този „мил и трогващ“ жест на варварство.
Затова помолих за коментар по горещата тема двама от авторите на „ФорумЪт“ – Стоян Николов и Александър Перентидис. Представям ви и позициите на двама от членовете на „Човешката библиотека“ – друго убежище на волното слово. 

 

Вият издателства-перачници на пари

 

В България върлува синдром, най-вече у хората, извършващи някакъв вид производствена или търговска дейност: „от нищо – нещо“ и, по възможност, на чужд гръб. Иначе казано, приложена шопската мъдрост: „Он ми плаща колко да н’ Умрам, па я му рАботим колко да н’ зАспим“. 
Масова дезинформация плъзна по адрес на chitanka.info. С твърдения от сорта: „600 книги на месец“, „милиони левове загуби“ и пр. ГДБОП заслужи за великата си спецакция името „Комиците“. Някои издатели прокараха още по-нагли лъжи, че търпели загуби от стотици хиляди левове, заради десетки хиляди сваляния на техни книги от chitanka.info. Хайде, като почнат да издават книгите си в тираж над 5000 и да си плащат и данъците за тях, да се обадят да им се извиня. Вият издателства-перачници на пари. Вият издателства укриващи данъци, издателства, които не заплащат адекватно труда на преводачи, редактори, коректори. Вият, защото chitanka.info ги е изпреварил технологично.
Вият и скимтят, защото не могат да сложат ръка върху нея. А явно някой играч подготвя портал за продажба на електронни книги и просто елиминира конкуренцията, заклеймявайки я като нелоялна и незаконна, подриваща културното развитие и ограбваща интелектуалната собственост. Ако въобще говорим за ощетяване обаче, терминът би бил по-скоро „пропуснати ползи“, което също не е съвсем вярно, вижте изследванията, които е посочил Калин.
Вместо да надават вопли, че chitanka.info ощетява нечий бизнес, нека собствениците на същите тия бизнеси най-накрая положат малко труд, за да бъдат адекватни на времето си, а не само да пищят колко напред били amazon.com и др. с хилядите им електронни книги. Вашите къде са? Ако имаше, щяха да се купуват, защото ние също купуваме от чуждестранните портали за книги, защото ни е по-удобно, по-евтино и, защото, там има каквото търсим. А и България не е САЩ, разликата в размера на пазарите е бомбастична, това забравихте ли го? Прогресът не може да бъде спрян и нека издателите се ориентират навреме. Ако имах издателство, бих издирил хората от chitanka.info и бих обсъдил с тях варианти за съвместна дейност, бих се обърнал към Народна Библиотека и гилдията на библиотекарите, бих кандидатствал за европейски субсидии, бих искал съдействие от АБК и Министерство на Културата. Ако издателите положат наполовина труда на хората от chitanka.info, биха постигнали много.
Аргументи на твърденията ми и цитати от закона, можете да намерите в публикациите посочени тук: http://chitanka.info/#articles

 

Ангел Петров, част от ядрото на Човешката библиотека

Акцията на ГДБОП е незаконна, неоправдана и неразумна

 

За мен акцията на ГДБОП срещу chitanka.info е незаконна, неоправдана и
неразумна. За всяка от тези три оценки вече се изписаха достатъчно
качествени мнения онлайн. Вместо да ги дублирам, писах директно до
отделните членове на асоциация „Българска книга“, за да проверя
доколко са били информирани за акцията и доколко я подкрепят. В
момента чакам отговори, които (ако имам разрешение) ще публикувам при
нас в Човешката.

А по темата като цяло – моето пътеводно правило е: Не пречете на
читателите да четат. По никакъв начин. Книгата не е баничка, та да
можем да я изберем само по корицата. Каквото наистина си струва – ще
се купува. Насърчавайте читателите да плащат онова, което си е
струвало – за да могат творците да създадат още.

Накрая искам да насърча българските издатели също да четат.

 

Така: http://webcafe.bg/id_1467740031

 

И така: http://www.bgkniga.bg/news/81/Prouchvane_na_41_knigi_sochi_che_publikuvaneto_na_bezplatna_e-versiq_vodi_do_povishavane_na_prodajbite_na_hartienite_izdaniq.html

 

Или така
http://liternet.bg/publish3/mtzvetkova/chitatelite.htm

 

 

Калин Ненов, член на ядрото на Човешката библиотека

Фондация „Човешката библиотека“ е официалното лице на екип от български писатели, преводачи и фенове, чиято основна мисия е популяризирането на качествената литература (със силен акцент върху фантастични творби), в България и по света. Дело на Човешката библиотека – http://choveshkata.net – е Писателската работилница, за която скоро във Форумът ще ви разкажем по-подробно.
Издаването на библиотечната поредица „Човешката библиотека“, популяризирането на книги, които насърчават човешкото у читателите и осъществяването на връзка между самите читатели е една от основните цели на фондацията. ЧоБи, както галено я наричат приятелите й издава и алманаха „ФантАstika“. Редакцията, преводът и реализацията на български произведения в чужбина е основна дейност на Фантазийската преводаческа школа.
От Човешката библиотека само преди месеци издадоха най-новата творба „Слънце недосегаемо“ на Николай Теллалов. Самата книга бе пусната и в електронен вид и може да си я поискате като пишете на имейла на фондацията. Единственото задължение е, свалилите я да напишат отзив за нея (дори и две думи – важното е да се разбере, че са я прочели). Желаещите свободно могат да решат дали да я заплатят. Припомняме ви, че пред Форумът авторът разказа как е избрал да работи с Човешката библиотека и защо прави този жест към читателите си – http://www.forumat-bg.com/tvorchestvo/550-zmejskata-kuhnya-na-nikolaj-tellalov

 

С радост разпространявам сътвореното от мен безплатно в електронен вид

 

Затварянето на читанката е глупаво, не само защото затварят един от малкото извори на култура у нас. Не и заради отправените тотално малоумни обвинения, а главно защото с тази операция в МВР явно са имали за цел да отметнат малко работа, че да си изкарат заплатите. Считайки че така бързо и лесно ще си напълнят отчета с добре свършена работа. Но уви, не са взели най-важното в предвид – с това посегателство засягат най-будните, смея да кажа и дори най-интелигентните от нас, гражданите, които им плащаме заплатите с данъците си.
На вместо бляскава медийна операция, отприщиха добре премерени, уместни и подплатени с факти гняв и обвинения. Моето мнение е че накрая просто ще сложат капак и ще потулят всичко. Да си кажа, аз съм оптимист по природа – това трябва да ви подсказва колко са зле нещата!
Някой може да каже че е по-малкото зло, все пак трябва да отчитат дейност, а не ни се мисли ако посегнат на милите ни z…….net и a….bg . Но пък у нас има море за изява на техният отдел за интернет престъпления. Помня и „Господари на ефира“ имаха такъв улов – групичка, която инсталираше пиратски софтуер. Мисля си, че са припечелвали малко повечко от „престъпната групировка“, която излиза е цокала пари от вакуума, тъй като е добре известно че на сайта им е нямало дори и банери.
Аз лично съм мъничък автор и с радост разпространявам малкото сътворено от мен безплатно в електронен вид. Така правят и повечето ми познати, да не кажа всички!
За следващата операция ще препоръчам на изпълнителите да си намерят жертва от по-наивно доверчивите среди, където хорицата ще налапат всичко дето им спуснат, например че пъпешът е диня, а небето е розово.
Наслука – у нас има доста народ дето ще се върже. То лошо, че и тях ще пре**т, но няма начин, трябва да се отчита дейност – „За кокошка няма прошка, за милион няма закон“!!!

 

Александър Перентидис

Граждански права се печелят с огромни усилия, а се губят ужасно лесно

 

Взели сървърите на „Читанка“-та… Сега половината хора, които са чули за случилото се, ще ревнат неистово „Само така! Крадат! Ограбват интелектуалния труд на горките творци и го предлагат безплатно на всеки, който влиза в проклетия им сайт“. Другата половина ще кресне в защита на това иначе доста приятно място за виртуално общуване и личностно обогатяване. Нима пък в „Читанка“-та се събраха най-големите престъпници в държавата!? Значи пускаме големия Маргин, а прибираме горкия сървър на „Читанка“-та? Той явно е по-провинил се…
Аз, както обикновено, не съм нито налице, нито наопаки, а на терсене. Истината е, че нямам представа дали администраторите на сайта са нарушили Закона за авторското право и сходните му права. Ако са го направили, заслужават здрав бой по главата, защото всички трябва да се научат, че когато искаш нещо, си плащаш, за да го получиш. Когато ни се дояде месо не отиваме в някоя ферма, откъдето да си вземем едно угоено теленце безплатно. Защото фермерът се е трудил и заслужава отплата за работата си. Така е и с твореца, в случая писателят. Вложил е усилия и енергия и му се полага нещичко в замяна. Виж обаче, ако въпросният писател се е съгласил да предостави произведението си за публикуване или по някаква причина то може да се излага публично, без да се нарушава законът, това е друг въпрос. Безсмислено е обаче да гадаем. Да се надяваме, че съдът ще си свърши работата съвестно, в което нямаме никаква причина да вярваме, ако съдим по досегашните му действия….
Това, което ми направи най-силно впечатление обаче, не е свързано със сървъра с библиотеката на „Читанка“-та. Преценили, че има престъпление, взели го. Хубаво, времето ще покаже кой крив, кой прав. За какво обаче им е сървъра, който поддържа форума на сайта, това за мен си остава истинска загадка!? Нещо търпението ми напоследък започва да се изчерпва с всичката тази борба на силовите структури за право да ни следят какво си говорим, пишем и т.н. Май трябва да се научим да комуникираме с жестове. Няма оправдание някой да ровичка из личната кореспонденция на хората, пък била тя и във форума на „Читанка“-та. Много пъти властта в различни страни и различни епохи е убеждавала народа в обратното, но това никога не е било за добро. Последният подобен случай беше свързан с призивите на администрацията на Буш – син хората да се откажат доброволно от част от правата си, за да може правителството да ги защити от тероризма. Е, хората се отказаха и дадоха достъп до личното си пространство (не съвсем доброволно, разбира се), а Джордж Уокър младши им се отблагодари, като натресе на Щатите, Ирак и останалата част от света подбран букет от кризи, войни, лъжи и всевъзможни други гадости.
За да не се отплесвам от темата, бих искал да обобщя, че граждански права се печелят с огромни усилия, а се губят ужасно лесно. Така, че на ГДБОП съвсем не им е притрябвало да ровят из форума на „Читанка“-та. От друга страна, на нас, малкото хора в тази страна, които все още четат, ни трябва подобен сайт. Място, където да обменяме идеи, мисли и впечатления. С цялото си сърце се надявам господин Лазар Пендов да си е вързал гащите и обвиненията на властите да се окажат неоснователни.
Затова трябва да сме нащрек и при най-малкия признак, че с нашата мила „Читанка“ се случва нещо нередно, да емнем виновниците и да ги заврем в кучешки… Няма да продължавам. Все пак говорим за онлайн културна институция и не подобава да се използва такъв цветист език.

 

Стоян Николов

 

 

Снимка: http://www.facebook.com/group.php?gid=110390522341812

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.