К/л/атаклизми в коалицията

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Спасението на НДСВ е силно рисково за БСП и ДПС

 

Царистите стрелят едновременно в три –четири посоки, но важни от тях са две – подписката за избори “две в едно” и търсенето на отговорност за енергийната криза.

 

С тригодишно закъснение в част от префинените царистки мозъци взе да се промъква разбирането, че коалиционното им обвързване с БСП и ДПС се е оказало фатално за партията им в дългосрочен план. След разцепления и отцепления, изтощено от вътрешни битки, с ново име под старата абревиатура, шансовете на НДСВ да влезе в следващия парламент клонят към нулата.

 Ръководството явно е осъзнало, че спешно трябва да приложи някаква форма на кризисен пи-ар, пряко насочена към избирателите недолюбващи коалиционните им партньори. Казано по друг начин – търси се възстановяване на доверието в посока “център-дясно”.Подписката за провеждане на нашите парламентарни избори и на изборите за европарламент в един ден е добро попадение. Дори да не мине, тя ще получи подкрепата на дясната опозиция, което би трябвало да подскаже на обществото, че независимо от достлука с левите, жълтите са готови да се върнат вдясно.

БСП и ДПС ще се обявят яростно против, като ще се позоват на необходимостта от свикване на Велико НС, за извършване на незаобиколимите конституционни промени, макар че тезата е спорна. Безпределно ясно е, че тях ги интересува повече от всичко националните избори да са по отпускарско време, когато разхайтените десни избиратели ще са пръснати като пилци, а железните електорални кохорти на Станишев и Доган ще бъдат достатъчни за изграждането на новата управленска конфигурация “БСП, коалиция “Напред” и ДПС.” По принцип коалициата “Напред” с основните си съставни части “Лидер”, ВМРО, част от Земеделците и донякъде “Гергьовден”, е абсолютна креатура на червените стратези и най-доброто им постижение през последните години в политическото инженерство. Така НДСВ се превръща в излишен апендикс за коалицията и ще трябва да се спасява само.Вторият ход на царистите с търсенето на отговорност за енергийната криза и енергийната политика също е добре премерен. Енергетиката е изцяло ресор на БСП, видни кадри на червените с подкрепата на президента Първанов режисираха и изпълниха 100 процентовото енергийно обвързване на България с Русия, и от години не допускат появата на алтернативни решения. Сега, под ударите на кризата, се оказа, че вариантите за реверсивни газови връзки с Гърция и Турция не са били утопия, което ще рече, че някой е плащал да не бъдат осъществени. Очертава се реалистично и изграждането на газов терминал в южната ни съседка. Затова търсенето на отговорност от БСП е още един хитър, макар и не особено почтен ход на царистите, защото макар и доминирана от БСП, властта изисква споделяне не само на позитивите, но и на негативите. Естествено – не тук и сега.В крайна сметка, дори НДСВ да остане извън парламента, Симеон Сакскобургготски няма какво толкова да губи, освен ако след ампутирането му от властта, държавата не реши да си събере вересиите. Струва ми се, че вероятността от такова развитие е пренебрежимо малка, защото дори при управленски вариант “ГЕРБ, СДС, ДСБ” не ми се вярва Бойко Борисов да инициира връщане на част от царските имоти. Затова и в конкретния случай Симеон запазва мълчание, а на амбразурата е председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Каквото и да се случи в порочно зачената тройна коалиция, то ще има по скоро характер на леко разклащане след клизма, от колкото на истински катаклизъм. Защото дори НДСВ да напусне веселата компания, за БСП и ДПС няма да е проблем да си напазаруват още няколко депутати и да завършат мандата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.