Трябва ни правителство, отговорно пред България!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

НАЦИОНАЛЕН ГРАЖДАНСКИ ПРИЗИВН А Ц И О Н А Л Е Н   Г Р А Ж Д А Н С К И   П Р И З И В

 

Такова е настоятелното искане на всички родолюбиви и честни българи, които виждат, че Родината ни за пореден път е на ръба на катастрофата.

Радикалната промяна се налага от:

– Пълната парализа на изпълнителната власт, вследствие на некомпетентност и сляпо подчинение на волята и капризите на един човек: министър председателя на Република България;

– Авторитаризма, политическата параноя и полицейщината, наложени в управлението на държавата;

– Новата загуба на международен престиж и партньорско доверие, в резултат на което на България беше отказано влизане в шенгенската зона, а инвеститорите масово се изтеглят от територията на страната;

Но основната причина е: опасността от нов срив във финансовия сектор и доходите на българите, подобен на този от 1997 година.

Банковият сектор преминава опасната граница на лошите и необслужвани кредити. Публичните финанси са обезкървени. Пенсионната и здравната система са блокирани от липсата на пари. Левът е обезценен. Много домакинства и повечето фирми са затънали в дългове, фалитите са верижни и неизбежни. Валутният борд е подкопан.

Да се чака повече е равносилно на национално престъпление. Застрашена е цялостната сигурност на страната. Парламентарната опозиция е безсилна и неадекватна. Медиите, повечето от които са под корпоративен контрол, спряха да изпълняват своята роля на посредници между обществото и властта.

Нашият призив е: да се извърши пълна промяна на върха на изпълнителната власт – без отлагане и показни игри на вот на доверие или недоверие, самоцелни парламентарни дебати и взаимно провокиране чрез публични скандали.

Конституцията на България позволява да се намери изход от сегашната криза. Вариантите са два:

– Съставяне на ново правителство, в рамките на сегашния мандат. Инициативата за тази промяна трябва да се поеме от министър-председателя. Призоваваме го да проумее и поеме своята отговорност за съдбата на всички граждани и на България, да подаде оставка на правителството и, съгласно конституционния ред, да отвори пътя към излъчване на нов кабинет;

– Предсрочни парламентарни избори, в случай че горната процедура се провали. Съгласно конституцията, ролята на президента на Република България тук е водеща.Той е длъжен да назначи служебен кабинет и да открие процедура за нови избори. Така ще се стигне до излъчване на кабинет от ново мнозинство, получило доверието на българските избиратели; ще се създадат условия за консолидация на нацията пред надвисналата опасност.

Българските граждани могат да осъществят такава радикална и демократична промяна. Другата, крайно рискована алтернатива е да се стигне до стихийни прояви на масово недоволство и насилия, каквито напоследък се случват в региони, намиращи се в близост до България.

Българската нация има потенциал да избегне надвисналата опасност от икономическа и политическа дестабилизация!

Само единни можем сами!

Подписали призива:

Група граждани от Гражданска инициатива „6-ти септември – единението прави силата”

Рачо Петров, председател

зам. министър в правителството на Филип Димитров и в няколко поредни кабинети;

         проф. Боян Дуранкев, икономист

         проф. Димитър М. Иванов, икономист

         Иван Иванов, бизнесмен

         Красимир М. Станев, аграрикономист

         проф. Кръстьо Петков, социолог

         Михаил Шишков, психолог

доц. Младен Младенов, аграрикономист

проф. Николай Василев, философ

         доц. Николай Радулов, юрист

         Рада Петрова, финансов консултант

         доц. Саша Тодорова, социолог

         Трифон Трифонов, полковник от резерва

         Цветан Начев, юрист

 

Пояснение: Желаещите да подкрепят тази инициатива могат да се обърнат към нас за контакт: info@forumat-bg.com

 

 

Photo: Vigo

 

 


 

Забележка: Да сме наясно. „ФорумЪт“ не е персонална трибуна – на тоя-оня, на Атанас, Спас или аз. „ФорумЪт“ е свободна територия – думата всекиму, ограничения – никому. Независимо от личните пристрастия и убеждения на редакционния екип!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.