Качеството на въздуха продължава да е проблем, ще продължава да е проблем

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Качеството на въздуха продължава да е проблем, ще продължава да е проблемПомня времената, когато качеството на въздуха се използваше за политическа атака. Не ми харесваше.

Качеството на въздуха продължава да е проблем, ще продължава да е проблем.

Фандъкова и екипа и не направи много. Причината е в много слабия екип, също така и липсата на политическа воля и липса на топки да разбереш кои са реалните проблеми.

На картинката се виждат лилавите зони. Това са местата, в които горят печките. В Христо Ботев няма лилава зона, само защото няма сензори. Иначе щеше да е тъмно лилаво и там.

По време на Фандъкова ясно бях заявил, че постигането на нивата, определени по закон, не означава, че проблемът с въздуха е решен. И сега ще го кажа пак: нормата е неработеща и дори постигане на нива под нормата, не означава, че качеството на въздуха е безопасен за хората.

Няма да се спирам в детайли, правил съм го вече.

Решенията са ясни и аз мисля, че екипът на Терзиев е в шок, ако изобщо има екологичен екип. В домовете все още се горят всякакви отпадъци и нискокачествени твърди и течни горива.

Инспекторатът не виждам да работи.

Фандъкова беше представила, че проблемът е в колите. Никога не е бил и няма да бъдат колите. Замърсяването от транспорта е незначителен. Всичките инвестиции за градски транспорт няма да помогнат на въздуха. Нито метрото ще реши проблемите на въздуха в София.

Докато горенето на дърва и въглища, а и най-вече на отпадъци не се преустанови, няма никакъв шанс да имаме здравословни условия в града.

Ако забраните за колите засягат вероятно почти всички столичани, то забраните за печките няма да засегнат всички столичани.

Аз съм ОК от моите пари да се ползват субсидии за хората, които се откажат от горене и преминат на ток или природен газ (вкл. ТЕЦ).

Да, съгласен съм да си платя за чистия въздух ако това е под формата на помощ на тези, които не могат да си позволят друг тип отопление освен горене.

Това са около 50 000 домакинства. Абсолютно решим проблем.

На 50 000 домакинства можеш да раздадеш климатици и това струва 50 000 000 – 150 000 000 лв. Ако им раздадеш конвекторни печки, дори може за много по-малко.

Да накараш 50% от колите да станат нови, струва десетки пъти повече и няма шанс да доведе до резултат.

Разходите няма да са само за смяна на уредите, аз съм ОК да подпомогнем и след това тези домакинства и със сметките им. Останалите домакинства ще платят не повече от 2-10% над сметките си през зимата. Но ще имат чист въздух.

В Дружба например социалните жилища се отопляват на дърва и въглища. Буквално 5 блока съсипват цял квартал. Около 200-300 човека съсипват квартал, в който живеят жители сигурно колкото един средно голям град в България.

Същото важи за Христо Ботев, за Факултета, Орландовци и много други. 50 000 комина съсипват цяла София и столичани живеят в ад цели 3 месеца.

Решения има. Контролът над комините е скъпо начинание. Нямаше екип 18 години, няма да има и в следващите 4 за подобна мярка. Ако поне има политическата воля сегашната управа може да забрани печките и направи социална програма за подпомагане на тези домакинства. Това е проблем, който се решава точно за седмица.

 

 

Блогът на Рашид Рашид

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.