Из откровенията на един министър

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Росен ПлевнелиевИзвадки от пресконференцията на министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, 20 май.

За хаоса в управлението на МРРБ

В МРРБ от 1993-та година не е имало събиране на колегиум – това са шефовете на дирекции – за забравени преписки, за фактури от чекмеджетатата, за финансово необезпечени договори… На първото събиране на колегиум в началото на октомври 2009 г. хората казаха – ние не сме си говорили, ние не сме събирали от 93-та година!!!

За багерите и джипките

Това, което аз виждам във всички останали европейски министерства, където ходя – аз виждам едни спокойни, фокусирани, бих казал щастливи министри!   А себе си поставям в категорията на един суперстресиран кризисен мениджър.

И искам да ви покажа с какво се занимавам – аз бракувам уазки, аз застраховам джипки, лада, нива и каквото се сетите, продавам багери, продавам уазка за 600 лв. на другия край на България…

Мислите ли че това е работа на един министър?

Аз съм дълбоко решен да го променя и не само защото е обидно един министър да продава багери, а защото е много удобно на всички останали това да е така. Защото е много удобно един министър да подписва по ей такъв куп документи на ден, без да знае изобщо този багер в какво състояние е, къде е тая уазка има ли или я няма…

Така направената система до момента е всъщност изключително удобна, тя е корупционна, именно поради това, че размива отговорностите. Който иска да продава багера да си носи отговорност за цената, на която го е продал, който иска нека да купува пирони, защото и с това се занимавам, повярвайте ми…

За ползата от член Първи

Искаме да разграничим административната от политическата отговорност и така е във всяка европейска админситрация, така е и при нас, само, че на книга.

Искаме ясно и категорично да дефинираме това с нов устройствен правилник- целта е да създадем устойчиво, ефективно и ефикасно функциониране на администрацията. Забележете – член първи – независимо от промените в политическата структура. Да, министрите идват и така е в нашите европейски и партньорски държави, министрите идват с техните приоритети, министрите идват с техните програми, министрите идват с техните политически кабинети, но министрите не казват кой да бъде покакен и кой да спечели, министрите не дефинират какво е финансово обезпечен договор, министрите не казват за багерите и за тракторите, а администрацията си решава по правилата – кое кога се амортизира и по какъв начин работи. Крайно време е администрацията да бъде добре платена, но и да носи отговорност.

Няма смисъл вече

Това е истината, аз мога да ви разкажа много неща за миналото, но няма смисъл вече. В крайна сметка дори вие, самите журналисти се притеснявате и казвате – аман , вече стига сте се обяснявали с миналото какво правите? Еми ето това правим, което днеска ви показах – хем режем, хем оптимизираме, хем създаваме правила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.