ДОКОГА ЩЕ Я КАРАМЕ ДЕН ЗА ДЕН?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Енергийна стратегияОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА И МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
В пространното си интервю по една телевизия президентът Първанов отдели специално време за енергийната стратегия. Това не е лошо. Лошото е, че никой не е чувал за нея. Възможно е той и твърде многочисленият му екип да твърдят, че имат и водна стратегия. И стратегия за туризма. И за образованието, и за здравеопазването и за какво ли не. Възможно е и министър-председателят да има стратегии. 
Възможно е.
Аз също имам стратегии. И искам да ги реализирам в програми. С издирване и подготовка на кадри, финансиране, организация, контрол, повишаване на квалификации и т.н. За целта се нуждая от 30 хил. евро годишно в продължение на 3-4 години. Искам да направя съдебна и административна реформа. Да издиря чрез няколко сайта експертите, организаторите и политиците с капацитет и да ги развия. Да им дам възможност да се запознаят с всичко, съществуващо в Европа и по света и да ги провокирам да посветят интелекта си за построяването на Нова България като модерна, организирана, просперираща и толерантна държава. Проектът си съм го предложил на много места и навсякъде се приема с възторг, но не и с финансиране. 
Подозирам, че за изработването на енергийната стратегия са похарчени много пари. Но президентът не казва колко. Нито каква е ползата досега от тази стратегия. Уверявам ви, че с похарчените от президента пари досега щях да съм завършил програмите и да започна реализацията им. Но никой няма да ми даде тези пари.
Защо ли?
Защото за кметовете и общинските съветници е по-„интересно“ да запълват една и съща дупка по няколко пъти в годината, а аз им искам само една малка уличка, която да оправя за същите пари, но да дам минимум петгодишна гаранция, че дупки там няма да има.. Това го предложих на Стефан Софиянски. И той какво ми отговори?
Той отвърна: „Ти да не искаш да ме застрелят зад първото кьоше?“.
Предложих на кметовете да им изградя модерни заводи за отпадъците за парите, които са дадени за нови депа. Заводът за 7 години ще се изплати и ще започне да носи печалба. За последно това го предложих на плевенският кмет Найден Зеленогорски. Но той ми отвърна, че има едни пари за ново депа, но парите са вече „разпределени“. Плевенчани можеха да се къпят с безплатна топла вода, но кметът ги отряза
Предложих да закупят швейцарска технология за дезинтеграция на автомобилни гуми със струя обикновена вода. Но тогава удрям интересите на циментовите заводи и на Ковачки.
И естествено няма никакво движение.
Още през 1990 г. предложих на СДС, бидейки по задължение член на НКС, да конструирам СДС така, че да създаде тези програми чрез администрацията си. Това го има в няколко протокола от НКС.
Но СДС отказа.
На почти всички правителства досега съм предлагал освен създаването на водна стратегия и да се построи един средно голям язовир на река Малък Искър. Някъде от порядъка на 160 млн кубика. Ще дава енергия, питейна вода за Враца и Монтана, вода за поливане, туризъм и работни места в един район, който няма никакъв бизнес..
Пълно мълчание

Вече ви стана ясно защо никой политик или администратор не иска в държавата да има ред и последователност. Защото те измерват всяко нововъведение единствено като кранче за пълнене на джобове. А аз някак си им спирам кранчетата.
Не съм фен на Първанов. Нещо повече, смятам го за един случайно преуспял дребен човечец и агент на ДС и ЦК на БКП. За други неща се догаждам.
И въпреки това се обръщам към него.
Господин Президент,
Когато вашите пресслужбаши прочетат това нека ви го дадат да го прочетете. В името на моите деца и бъдещето на България ще преглътна отношението си към вас и ако ме повикате ще дойда да ви обясня проекта си, а ако щете можете за го присвоите или да го дадете на някой ваш приятел да го реализира. За мен реализацията е по-важна от авторството.
Г-н Министър-председател,
С вас също не меля брашно изобщо защото капацитетът ви е мъничък, нивото ви на компетентност е надвишено отдавна но имам изготвен проект за събуждане и развитие на Средните Родопи. Същият може да се приложи и за останалата част от тази прекрасна планина. Исках среща с министъра на земеделието многократно. Чаках, чаках, но отговор не последва. След това поисках среща с министъра на европейските фондове. И оттам ме посреща пълна тишина. Опитах се да обясня, че стратегията за популяризиране на дейността на фондовете е ялова. Това е просто наливане на вода в Сахара. Там не само плодно дръвче няма да поникне. Там и кактус няма да издържи.
В името на бъдещето съм готов да се срещнем и да обсъдим този проект.
Знам, че първоначалните ви становища ще бъдат категорично не. Но ако имате малко трезв разум ще размислите и ще се обадите. Не е необходимо да правим пряка среща и да се псуваме и ритаме по кокалчетата. Може да се направи среща с експерти и да се обмислят незабавните решения, а след това да преминем към създаването на програми във всички области.
Иначе ще убедите избирателите, че не ви пука за страната и за българските граждани.
Изборът е ваш!

Николай Колев-Босия
Телефоните ми са известни на вашите сътрудници

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.