БОЙКО ЗАЕМА КРЪГОВА ОТБРАНА

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бойковус Борисивус Максимус - АнадъмоИдеалният политик няма врагове. Лошият политик има само врагове. Затова, за да се задържи на власт трябва да има страхопочитание към него. Това той създава с решителни и безкомпромисни действия, които парализират волята и желанието за противопоставяне. В демократична държава подобни действия са невъзможни.
За нас е необходимо най-напред да определим дали сме демократична държава и възможно ли е страхът да сковава обществото, което да допусне авторитаризъм и самодържавие.
На първо четене се вижда с просто око, че не сме демократична държава. Дори е много съмнително дали сме държава в пълния смисъл на термина. Най-важната характеристика за демократична държава е, че законите са демократични и всички им се подчиняват. Затова в държавата има справедливост и добра организация. В този смисъл ние не сме демократична държава. Имаме някои правила, които се приближават до демокрацията, но други не са. При това определено има отделни групи и персони, за които законите не важат. Да се говори за справедливост у нас е твърде относително. По-скоро ту-има, ту-няма. Но това състояние бързо би се променило, ако България не беше член на ЕС. Така, че у нас факторът за бавното и мъчително налагане на демокрацията е предимно външен. При едно излизане на България от ЕС само за няколко месеца от демокрацията няма да остане и спомен. Мераците за силна и неконтролируема власт са заложени в човека изобщо и трябва да минат поколения в борба за демокрация, за да се установят такива правила, които да не могат да се променят по-бързо от промяната на манталитета. Т. е., демокрацията трябва да се превърне в манталитет. Че демокрацията е крехко нещо не е необходимо да привеждаме хиляди примери. Понякога е достатъчен само един.
Франция, която е люлка на защитата правата на човека и е създала първата всеобща харта за правата на човека и гражданина още преди повече от 200 години, изведнъж с едно правителствено решение изгони 15 хиляди румънски и български цигани от Франция, като незаконно пребиваващи и потенциални престъпници. Ако французите прочетат собствената си харта, която е на 220 години ще се ужасят какво са направили. От друга страна изселването на циганите няма да ги направи по-добри или по-малко престъпни. От трета страна те нарушиха собствените си ангажименти към ЕС, които самите те създадоха и подписаха. От четвърта страна французите имаха голям късмет, че идеите на Ленин и Сталин не стигнаха до тях заедно със Съветската армия. Те имаха един малък проблем с германската армия, но той е като лека кашлица, в сравнение с това, което щеше да им теслими Жуков Големи късметлии са! Що се отнася до циганите, ако Европа не ги приеме и децентрализира, те никога няма да се цивилизоват до степента на средния европеец. Френските политически партии остракираха и остракират Льо Пен, но в същото време постъпиха точно като него.Льопенизацията на мисленето не е от сега. Ако си спомним за Вартоломеевата нощ няма как да не стигнем до идеята, че демократичният манталитет и във Франция не е укрепнал достатъчно.
Но да оставим Франция и да се върнем у нас.
У нас проблемите са ментални, образователни, възпитателни, организационни интелектуални и традиционни. Ние нямаме политици в прекия смисъл на думата. 

Нашите „политици“ или са комунисти, или неуки, или без капацитет или са си купили политическия пост. Комунистът не може да бъде демократичен политик. Той мисли с други категории. И до днес хора от типа на Р. Овч привеждат като аргумент числеността на БСП. Той твърди, че има 170 хил. членове. Това не е за хвалба. Това е тъжно и опасно.Тъжно е, защото тези хора не мислят. Те вярват в нещо, което самите те никога не са виждали и, естествено, няма да видят. При положение, че Републиканската и Демократическата партии в САЩ наброяват общо около 100-120 хил. Члена – при 300 млн. население, да имаш 170 хил. члена при 7 млн. е странно и опасно, в някаква степен. При нашето население и територия 1000-1500 члена са напълно достатъчни за една нормална партия. Останалото са фенове и предизборни активисти. Тези, които си плащат най-често стоят един мандат в парламента или в изпълнителната власт и се оттеглят с пари и влияние.
Сега ще отворим дума за неуките, необразовани, възглупави политици, без култура и възпитание. Не мислете, че те са малка група. Напротив! Те са основната група в парламентарната и изпълнителна власт. У нас все още преобладаващо е мнението, че избираемият претендент е за предпочитане пред подготвения. Разчита се на ПиАр, а не на подготовка и доказани качества. Затова досега един лекар или професор имат значително по-добри шансове от който и да е политик с подготовка и качества. Просто името измества качествата или прехвърля качествата от една специалност в друга без никакво основание. При нас се случиха и продължават да се случват такива парадокси, които в една развита демократична държава са немислими. При нас е възможно от адвокатската кантора да станеш премиер, или от комсомолската организация на един град. Или от асистентското бюрце. Или от нищото. Или от Мадрид. Или от бандитската групировка.
Можеш да станеш президент от издаването на една книжка, преписана оттук-оттам. Можеш да станеш президент от агентурната листа на ДС или ако си купиш политическия пост от една партия, независимо в колко си членувал преди това с надеждата, че ще те изберат без да платиш. С такива хора може да се прави самодеен театър, курвенски купон, улична банда, но не и демократична държава. Демокрацията и политиката не са стихотворението „Аз съм българче“, което след като научиш наизуст, вече си готов да станеш президент, премиер, депутат, министър, шеф на агенция, дирекция, ресор, отдел или кмет. Демокрацията и политиката са изкуство, което има правила, но има и познания и творчество, за да бъдат приложени навреме и в необходимата доза с необходимите средства и подходящите кадри всички конкретни стъпки.
Темата сама по себе си е огромна и фундаментална. Ако тръгна да я разплитам, ще ми трябва повече от един живот и още много информация, изчетени и преосмислени книги, наблюдения и експерименти. Затова свършвам до тук и ще напиша втората част за Бойко Борисов и неговата кръгова отбрана, в която се намира.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.