БОЙКО ЗАЕМА КРЪГОВА ОТБРАНА – 2

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бойковус Борисивус Максимус - АнадъмоБойко е точно толкова неподготвен, колкото и своите предишни колеги. Може би с малки, но не особено качествени изключения. Става дума не само за икономически, но и етично подготвени и с капацитетни възможности. Той няма никакви познания в областта на икономиката, дипломацията, организацията и подготовката на административни кадри. Няма качества да анализира, прогнозира, сравнява, и да разбира от стратегии и програми. Организацията, която е ръководел по нечии указания е пирамидална. Тя се подчинява на съвършено различни правила. Кметуването му извади на бял свят липсата на аналитично и стратегическо мислене, невъзможността за обучение и рефлективния му характер. Той лесно се подава на внушения, а липсата на вродена или придобита самокритичност лесно и често го води до разкрачено положение н конкретни ситуации. Рефлексите му да командва му играя често лоша шега, понеже политиката в една демократична или демократизираща се държава се основават на компетентност, отговорност и консенсус. Той тръгна бързо единствено в тази посока, която изисква донякъде такива качества. Става дума за МВР. Но и там изходната му позиция и условията в страната и особено в МВР бързо го лишиха от трайни добри резултати. Самозалъгването, че ТОЙ е изпълнителната власт, а зад него стои законодателната, която партийно му е подчинена, го подтикна да вдигне много шум, но се оказа, че от него зависи само шума. Не беше подготвен да прави реформи, а се наложи. Премахването на единствената държавна институция, която може да направи административна реформа, Министерството на държавната администрация, го принуди да залага на случайни фактори като Симеон Дянков, Тотю Младенов, Ана-Мария Борисова /преди това на Нанев/ и по този начин се обрече предварително на неуспех. Съветниците около него явно са извън час и не могат да лансират правилна и реализируема идея. Влиянието му /както и на всеки негов предходник/ от външни фактори също увеличава хаоса, тъпченето на едно място и лутанията му в един омагьосан кръг.
Конкретните му приказки и действия доведоха до там, че с приказките си и с действията си той настрои всички срещу себе си. Неговите депутати очакваха да реализират далавера още от първия ден. Но кризата и криминалната ситуация ограничи силно хората му, които могат да реализират далавера. А те търпят реални „загуби“, понеже повечето от тях са платили за влизането си в парламента най-често с чужди пари.. Лобирането на една част от тях за определени браншове и групировки извади на бял свят тези, които са платили и получили дума, че ще бъде изпълнена поръчката. А се оказа, че тези трикове са лесно уловими и наказвани от общественото мнение и опозицията. Министрите му също се оказаха непроизводителни и замесени в предварителни игри и уговорки. Една значителна част от кметовете му разбраха бързо, че присъединяването им към ГЕРБ и Борисов на практика не им носи нищо, освен негативи. Така освен опозицията, която дразнещо безцеремонно притисна се поозвери и започна да хапе. Като оставим настрана и мините, които тройната коалиция му постави и той не се усети отношенията с опозицията са силно конфронтирани. Собствените му редици също вече се събуждат от първоначалния шок и започват предупредителни действия срещу авторитарния му начин на работа с тях.
Отношението му с Гоце са пословично показателни как ако не притежаваш политически и дипломатически качества лесно печелиш заклети врагове. Униженията, които Гоце понесе го заставиха да активизира петата си колона в държавната и съдебната администрация, медиите и политическите партии. Виждат се безплодните напъни на Бойко да вразуми магистратите и да ги накара да работят за него. Ако имаше предварителен анализ за състоянието на съдебната система и политическо мислене, щеше да започне реформата в съдебната система веднага след влизането му във властта Тогава можеше да се разбере на политическо ниво с други парламентарни партии и да започне структурно и целево реконструиране на съдебната система. Но той нямаше такива готови проекти на практика във всички властови позиции и затова започна рефлективно реформи на парче и без ясна стратегия. Без подготвени кадри и мениджмънт. Това му създаде като враг и съдебната система. А тя е изключително сериозен и коварен враг.
Лошата предварителна подготовка и липсата на сериозни програми доведе до търкания с всички основни сили в държавата. Синдикатите, държавната администрация, здравеопазването, армията, образованието, университетите и училищата, БАН, пенсионерите, работещите, на които бе увеличено искането за изслужени години, твърдата и нелепа позиция спрямо селскостопанските работници и собственици, заиграването с Израел, САЩ и Русия, натискът върху престъпните групировки и олигарсите го докара до там, че той не разполага с подкрепата на никого, освен пионерската дружинка на Волен Сидеров, който в скоро време трябва да предприеме стъпки за разграничаване от Бойко, за да може да оцелее, макар и в силно редуциран вид.
Мога да изброявам още много конкретни противници и врагове, които си създаде Бойко само за една година. В това отношения той повтаря Жан Виденов, макар и причините да са коренно различни. Убеден съм, че политическата, икономическата и подземната мафия вече са се разбрали и започнали задружни действия срещу властта, както го направиха и срещу Виденов. В момента и в близко бъдеще не могат да се очакват каквито и да било приятелски жестове от никого. При това положение единственото, което му остава е да се предаде, или да заеме кръгова отбрана.
Обратното време тиктака вече по политическия часовник. Наближава гореща и войнствена есен. Сезонните работници ще останат отново без работа, а дъждовете и сушата настроиха хората против това правителство и лично срещу Бойко. Убеден съм, че той няма да успее да устои в окопа си дори и да отстъпи по всички фронтове. Не е политически обуславено оставането му на власт и ако това все пак стане, то от сегашните му табиети няма да остане и грам. Възможността да оцелее е свързана с обслужването на всички играчи, а това е почти невъзможно.
Особено за човек без качества и подготовка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.