„Некои” наблюдения по мъдрото държавно управление на Република Бурканистан

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Народно събрание(открити в историческите архиви на Бурканистан, датирани от първите години на 21 век)

Република Бурканистан е малка страна, пълна с противоречия и странности. Но пък е държава, която често посочват за пример в световните медии като “смело” справяне с нападналата всички държави световна криза.

Въпреки, че беше ръководена от какви ли не, че и от бивш цар, сега въпросната република е под ръководството на мъдрия Богатир Буркански! Страната ни е пример за демокрация, тъй като си има и “държавен ръководител” с оранжеви оттенъци в мисленето – Първодружков. Имаме си и национален сбор на мъдреците, които често посещават “Народното съсрание” за делови и уважителни дискусии по благонравния път към светлото демутратическо бъдеще! Дори поради привързаност към измеренията на думичката “демокрация” народните изсраници често “спорят идеологически”.

Но това е само проформа, защото всички организират мисленето си около “общонационалната идея” Всичко за народа, всичко за благото на населението!

А на сградата на “Народното съсрание” е гравиран красив надпис “СвеЯденето… прави силата”, а националния празник е денят, в който преди 125 години народните титани са успели да обединят поне две от изкуствено създадените няколко княжества и вилаети под натиска на външните врагове.( цитираният надпис бе подет дори и от един велик булгаристански мислител-пехливанин някога с перифразата “Рънътъ прай бурбътъ”)

            Духовен репер на бурканистанските политици и общественици са уроците на един недолюбван в родината си изгнаник Конфуциев, който получил (с писанията си) политическо убежище у нас, и подпомогнал с ума и творчеството си за възхода на Бурканистан.

Според неговите (изучавани и в училищата мъдри мисли) и децата знаели, че “За това което е минало и свършено не се спори. Това, което е вече сторено, не се критикува, това, което принадлежи на миналото, не се съди повече.”

Политиците и медийните анализатори пък се водят от неговата максима: “В древни времена се въздържали от думи, страхували се от позора, който бил неизбежен, ако делата не отговарят на думите.”

Обществените коректори и свързаните с всенародното образование хора умело вмъкнали няколко основни принципа на Конфуциев в съзнанието на подрастващите. Няма всичко да показваме сега, но си струва да отбележим няколко принципа, демонстрирани редовно и от самите политически лидери на Бурканистан:

“Бъди спрямо приятелите си искрен и дискретен. Не стигнеш ли с това далеч, откажи се. Недей стига в старанието си до унижение!”

…..

“Можете да ограбите три войски на техния вожд, но да промените мнението и на най-нищожния селянин не можете. “

 

“С жени и прости хора е трудно да се общува. Любезен ли си, загубваш респект. Държиш ли се на разстояние, ще ти се обидят!”

….

“Следи точно какво някой иска. Внимавай с какви средства той преследва своите цели. Разбери от какво той изпитва задоволство. Ще може ли тогава истинската способност на човека да остане скрита за тебе?”

Има много такива фрази, очертали като реперни колчета непоклатимата наша “Национална стратегия”, водеща до все по очевидно излизане от световната финансова криза. Това, разбира се, ставало защото дори и враговете ни не отчитали някакво подобие дори на “духовна криза” в Бурканистан!

Позволете ми обаче, днес да покажа колко далновидно ръководи държавата си великият наш Богатир Бурканов за когото народът казва, че е благороден защото: “Не проповядва това, което върши, преди да е сторил онова, което проповядва”, както е писал отдавна господин Конфуциев…

Та, нека видим какво направиха за възхода на родината си нашите князе в условията на световната финансова криза .

Какво (според Конфуциев) е нужно за мъдрото държавно управление? “Достатъчна храна, достатъчно оръжие, и доверието на народа .”- Ето, понеже кризата беше страшна, нещата се попромениха, но… вървим напред…. Според диалозите на княза с Конфуциев, откриваме и решенията:

Да приемем, че ти нямаш друг избор, освен да се откажеш от една от трите дадености. От какво би се отказал? – запитал Конфуциев

–  От оръжието – отговорил мъдро князът (като мъдро не обяснил кога и кой е взел това решение). За доказателство…. не бяха ли продадени за скрап военни самолети и военни кораби… тежки машини, лъкове-автомати, превозни средства и военно имущество? (което направи доста богати не само някои приближени на князете ни, но и бедното малцинствено население от ромски произход?) Иначе… наскоро едно “частно радио” си закупило ДВА репортерски хеликоптера, поради липса на такива в армията. Но пък се разбрали с княза, ако е нужно за благото на Бурканистан, да монтират на борда им по някоя картечница, ако трябва да се защитава населението от врагове, или демонстрации. И дори да предвидят (в помощ на пожарникарите ни) пренасяне на вода за гасене на горски и градски пожари!

Да приемем, че ти трябва да се откажеш от една от останалите две дадености. От какво би се лишил? – попитал пак учителят.

–   От храна, защото смъртта е съдба на всички хора, но народ, който не се доверява на господаря си, е действително загубен – отговорил князът. И наредил на финансовия си богатир Вдянков да организира тоталното обедняване на народа чрез данъци, повишение на цени и всякакви фискални действия (като междувременно не се обръщало внимание на изнасяните в чужди банки приходи на княжеското обкръжение). И за намаляване на разходи за здраве, пенсии и помощи за земеделието се погрижвал Вдянков. Медиите също били попритиснати, но те и без това си оставали верни на княза, та нямало големи промени там.

Вярно, че тези мерки (започнати всъщност още преди коронясването на княза) довели до огромни бройки напускащи княжеството-република за търсене на работа и оцеляване в чужбина. Вярно също, че броят на умрелите от недохранване и болести пенсионери и мързеливци драстично скочил. Но пък в Бурканистан оставали все по-малко невярващи във величието на князете поданици. А дори и в чужбина отчитали значителния напредък в преодоляването на кризата в република Бурканистан! (като в същото време бурканистанските администрации в чужбина откровено се гаврели с глупаците, очакващи някаква помощ от родината за “невъзвращенците”.)

 

Ето как Бурканистан започна да се появява често в хрониките на чуждестранните медии. И дори намаляващите по брой “неверници” все по-рядко се позовават на великия Конфуциев с фразата: “Когато самият господар е праведен човек, всичко ще върви добре, дори и да не издава заповеди. Но ако не е праведен, той може да издава заповеди, колкото ще. Никой няма да ти изпълнява! “

 

А Богатир Бурканов-ци продължават напред с фразите на великия си учител:

-“Управлявайте народа чрез закони, поддържайте ред чрез наказания! ( Не прави ли това генерал Цветникоф с теле-екшъни за “едри криминални риби-бързо освободени “, но с тотален контрол над дребните овчици? )

-.”..и хората скоро ще се отвърнат от вас и ще загубят всякакво самоуважение.” (Че нали това им била целта на князевите гавази -казват злодумници!)

 

Все пак, драги Бурканистанци, както е казал господин Конфуциев:

“Управлявайте чрез силата на вашата личност, поддържайте реда чрез ритуали и форми (давайки им гордост от някогашните успехи и духовност ?) … Тогава те ще запазят своето самоуважение и ще дойдат при вас!!!

 

ПП. На търсещите познание и разбиране на ставащото може да се препоръча все пак да попрочетат ако не друго, поне кратката книжка на Конфуций “Добрият път”, издадена през 1992 година от издателство “Елпис” . Може и да има и други издания де……

Очакват се и други интересни текстове, открити в някои исторически архиви.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.