Щастливи цигани във Франция – не само се срещат – те са!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Nantes gypsiesЗаради „пътуващите хора” при престрелка в Марсилия загина полицай и… пламнаха безредици

Проблемите на българите с циганите са с дълга история. Същото е и в цяла Европа. Но, още преди да се разрази сегашната медийната буря във Франция, където съм български емигрант от почти 20 години, гледах излъчения там филм-репортаж “Кой се страхува от циганите?” (да не каже някой, че и във Франция “подгряват” хората за предстоящи НЕОЧАКВАНИ събития). Защото едва ли е “странно”, че от показаното в репортажа стана очевадно ясно, че и французите не обичат много тези “крадци на кокошки” и…..придошлите им на гости от Източна Европа на ята всеядни “скакалци”……..  

А след решението на Саркози за връщането на „скакалците” по родните им места цяла Европа взе да пришпорва общественото внимание към съдбата и правата им. В момента обаче това отшумява като „новина” в ЕС- медиите, защото основните теми се промениха и съдбата на циганите остана за разрешаване някъде из неясното – може би по-светло за тях бъдеще.


Засега ни стига да знаем (според френските медии),че около 8500 румънски и български цигани са репатрирани в държавите, от които са се пръкнали и са наводнили Франция и Италия.

В частност, коментирайки трудностите и неадекватните реакции към източноевропейски цигани във Франция, останалите евродържави и еврочиновници я обвиниха в “расизъм”, плашат я с даване под съд. Правят се сравнения между предприетите от нея депортации с тези на евреите през Втората световна война! Френски “защитници на демокрацията” пък дори напомниха, че Хитлер е депортиръл от Европата също и милиони цигани, без дори да ги е броил, слагайки ги в списъци както евреите. Дори извадиха исторически справки, от които се вижда, че е имало доста цигани, измъкнали се от хватките на Гестапо, участници в антифашистката съпротива тогава!

Е, в България такива нямаше, тъй като, бидейки съюзници, просто не позволихме на Хитлер да депортира от страната ни евреи, нито дори цигани!

 Какво всъщност е отношението на европейските държави (в частност Франция) към циганските им малцинства? От двайсет годишните ми впечатления и живот във Франция отчитам, че отношението на обикновените французи към циганите не е никак по-различно от това на българите и страховете им за „ромския синдром”. Но сега вече “медийно изнесено”, стана ясно че дори и във Франция си имат проблеми с “пътуващите хора”, както ги наричат официално. Просто досега тук за циганите бяха изградени удобни “ниши”, предпазващи местното „чистокръвно” население от чести сблъсъци и конфликти с „пътуващите”. И нещата си стояха в едно

 

“крехко” равновесие

 

 Но прииждащите източноевропейски мургави „скакалци” започнаха да „донаждат” към ударите от обедняването и растяща безработица на французите и много нови напрежения, породили упреци към сегашните френски управници. Най вече заради нароилите се десетки хиляди румънски, български и други цигани. И защото набъбнаха незаконни “гета” в покрайнините на големите градове. Залети бяха градски площади и метра като “ята от гладни гларуси” – просяци, джебчии, проститутки и крадци на кабели и всякакъв скрап……

Именно затова, след кръвопролитна престрелка на полицията с въоръжени гангстери от “пътуващи хора” (в Марсилия), загина полицай и… пламнаха безредици!

За да обосноват твърдите действия на полицията, и за да покажат на французите, че се борят срещу несигурността, властите изведнъж…. откриха и истинските виновници – циганите от Източна Европа!

И се лансираха медийно оркестрирани разрушавания на “незаконни бидонвили от стари каравани и ламарини”. Взеха се и “смели” решения за “репатриране” на чужди граждани, в разрез с политиката и законите на страните от Европейския съюз за свободно движение на хора и стоки !

Вярно, че за разлика от нашите български родни политици (когато някой си ги критикува), френските управници и президентът им,не се стреснаха дори от Брюкселските заплахи за международен съд за расизъм! Не започнаха да мънкат нихилистични оправдания, нито пък дадоха обратен завой, а просто “сложиха медиен капак” на проблема. Но това е тема на друг разговор. Засега е знаем, че се екстрадират не само румънските цигани (защото за наличието на български такива все по-малко се споменава). Ясно става също, че поне Румъния ще получи мнооого пари и помощ за подобряване на живота на циганите си! А

 

Бойко Борисовци ще си останат пак с…..”шланг без вода”….

 

Но това са си проблеми на българските управници! И медиите ни НЯМА да поровят малко повече на френска територия (щото няма да им се даде необходимата изходна информация).

А те би трябвало да са наясно, че Френското законодателство е предвидило задължение на всички селища с повече от 5000 жители, да подготвят асфалтирани, електрифицирани и с водомерно оборудвани чешми и колектори …..терени за къмпингуване на “пътуващите хора” . И на тези терени има дори и тоалетни, бани и оборудване с перални помещения. Не е зле българските медии да дойдат на място, да се поогледат и да кажат на сънародниците ни в родината, че на тия френски „терени” цигански пътуващи групи могат да остават определен брой месеци, като си плащат обаче(!!) водата и тока ! Освен това френската държавата им е назначила социални работници и “образователи”, често от цигански произход . И тези чиновници се занимават с административното регистриране на “пътуващите хора”, със записването на децата им в местните училища, както и с подробното отбелязване, със всички детайли, на постиженията и изявите им там. Целта е държавата да има абсолютно реално познание за живота на тези, тъй наречени „номади”, при всяка временна смяна на населено място! 

 Има, разбира се и много богати “пътуващи хора” във Франция. И те, за разлика от българските „царе и барони” активно подпомагат събратята си за достоен живот. Как? Ами, ако вземем за пример едни от дребните – “панаирджиите”, собственици на виенски колела и други подобни машини за увеселение, ще видим, че при тях работят на заплата (!) хиляди от циганските „пътуващи” , придвижвайки се с караваните от панаир на панаир !

Цигани, собственици на фирми също има, и най-много от работниците им пак са “пътуващи хора”.

Освен това има немалко цигани, които съвсем самостоятелно са си намерили добра работа, изучили са занаят, и са се заселили като другите емигранти, а и като самите французи в населените места!

 Признавам, че за наличието на криминално проявени “пътуващи хора” аз нямам конкретни данни. Знам, че има много, но и че те са от всякакви етноси!

Ще ви преразкажа обаче мнението на самите цигани към етикета “пътуващи хора”. Френските цигани държат да се посочва името на групата към която принадлежат. Било то “мануши” , “житани” и цял куп още, като дори си спомням как в един репортаж, една циганка мотивира това деление с думите :

 

„Вижте…ние сме по-бели и красиви от тия, които са по-мургави и грозни”

 

Според френските цигани, техните племена се настаняват по европейските земи в ранното начало на Средновековието, и идват от Индия, защото ги прогонили индийски племена.   

Иначе, у нас – в България, доскоро циганите също се деляха на “бургуджии”, “копанари”, “кошничари”,… че и на “музиканти”…. Сега обаче всички се сърдят, че им викаме още цигани. Имам един съученик – циганин -“музикант”, който при последното ми идване в България, ми говори за “мръсните мангали” – определение, което според него характеризира „просяци” и „крадци”. Така – „мангали”, им се викало и сред самите цигани! Но… щом искат, нека да са РОМИ!

Какъв е всъщност проблемът с циганските малцинства у нас и по Европата?

Нужна ли ни е “Кръгла маса” по “Адаптационни реални формули”?

Ромите са хора, които се самоопределят като “свободно придвижващи се и свободно мислещи хора”, интересуващи се най-вече от съвместно съществуване с етно-културните си събратя. Те държат да не ги “размиват” в разни национални общества, които всъщност винаги ги държат настрана като “заразни”!

Има ли всъщност „ По света и у нас” формула за “взаимно съжителство с циганите (пък и изобщо с  малцинства”) ?  Надали, но поне в България като че ли е време да проучим опита на Франция поне по темата!

 И у нас, както във Франция,  това не трябва да става без АКТИВНОТО участие на български цигани от всички населени места, от всички имотни прослойки на циганската съвкупност!

Ако има най-после узрялост и искрено желание за решаване на проблемите, може би ще организират най-после една “Кръгла маса по проблемите на съжителството” И то с мотото: “Бъди свободен, и НЕ причинявай никому това, което не би искал да ти причинят! “ ….Бих добавил “дори и да са те провокирали” …..

Защото все това им е обяснението на престъпилите общочовешките и наказателните закони цигани и всякакъв вид криминално изявени личности у нас и по света!

 Мислите ли, че дори самите цигани у нас не могат да проумеят, че прекият “причинител” за хулигански прояви, или убийство, всъщност рядко е свързан с тия, дето ги обиждат и третират зле?

Мислите ли че,

 

“царКировци” и други там бг-“цигански барони” и депутати

 

не биха могли да помогнат да се спрат непрестанните плаканици на циганите за “Държавни пари и жилища, и …да им се плаща ток и вода…щото…..нямат просто визия за достоен живот! (нали заради търсенето и откриването на алтернативи по тези въпроси им се дава МЯСТО в обществено-политическия ни живот ?)

Мислите ли, че няма в България богати цигани, които си имат собствени фирми и могат да назначат свои хора там? Мислите ли че “РОМСКИ активисти и депутати” не могат да се договорят с Държавата, да се намери формула за изграждане на примерно кварталчета със сглобяеми фургонни постройки, за да има къде да живеят, а и да работят в тоя жилищен „регион” циганите? Па дори и да издействат закон, който да им позволи да се придвижват спокойно от място на място и да се заселват , тоест преместват лесно на други места – както се случва във Франция…. С всичките там детайли, социални работници, и възможност (задължителна) за ходене на училище!

Вярно, че не можем да се мерим по богатство с държава като Франция. Нито пък да си мечтаем ,че БойкоБорисов-ци ще уредят поне малка помощ от Европа по въпроса за приобщаването на циганите ни към обществения живот и задължения! Но пък, нали има и конкурси за програми по Еврофондове? Помощи от Еврофондове за фирмени дейности със стратегически интерес?

Аз поне си мисля че би било добре да спрат нашите политици и общественици с “бозави приказки” и “купуване на гласове”, ами да си дадат сметка че Е ВРЕМЕ да сменят нещата, променяйки начина си на мислене и “гледната точка”

Но пък…. откъде накъде някакъв тъп емигрант ще дава акъл на тези “учили хора” ???

Че и по “чужди внушения”,  да решат да организират една общонационална “кръгла маса” за решаването на ВСИЧКИ детайли и проблеми на съвместното съществуване на различни етноси и социални групи в държавата !!!

 

PhotoStephane Mahe/Reuters

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.