Диагнозата е паника

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Причините за страха са дупедавство, лъжи и некомпетентност

 

Поведението на управляващите, в частност на БСП, по време на газовата криза потвърди едно мое старо твърдение, че когато руската газова анаконда, разбирайте тандемът Путин – Медведев ги погледне строго в очите, те се парализират като зайци. Така се оплетоха в полуистини, откровени лъжи и в атавистичния си страх да кажат истината за Русия, че некомпетентността и безсилието им блеснаха като рубинена петолъчка.

Лъжи и полуистини

В началото на кризата лидерите на БСП се опитаха да натопят Украйна за спирането на газа. Трябваше да се види от половината свят как премиерът Владимир Путин разпорежда лично пред телевизионните камери на “Газпром” да врътне кранчето, за да се заговори почти шепнешком, че и Русия стъпва накриво. Договорите, подписани от българските фирми са с “Газпром” и Украйна, като транзитна страна няма нищо общо с тях. Затова ако изобщо се стигне до съдебни искове за плащане на неустойки, те трябва да бъдат отправени към “Газпром”, а не към украинската страна.

 В този смисъл, една от малкото сравнително точни формулировки на българския премиер Станишев, направена в експозето му пред парламента беше, че “ситуацията е неприемлива”, в смисъл – не е редно България да се превръща в заложник на чужд двустранен спор. Но не му стигна смелостта да заяви открито, че българските договори са с “Газпром” и респективно отговорност пред българските фирми носи руският газов гигант.В експозето си Станишев твърди още, че България не е била предупредена по никакъв начин за спиране на газоподаването и затова изненадата е била пълна. Той се спира конкретно на полученото на 18 декември 2008 г. писмо от председателя на Съвета на директорите на “Газпром” Зубков, в което имало уверения, че “Газпром” “ще продължи да изпълнява в пълен обем своите договори по отношенията с европейските си клиенти.”По този повод руският посланик в София Юрий Исаков в интервю за “Труд” заявява: “Важно бе и посланието на ръководството на “Газпром” от 18 декември 2008 г. до нашите европейски газови партньори за възможността за срив на транзитните газови доставки от Украйна.”Ясно е, че или единият от двамата лъже, или хората, дешифрирали писмото в София, са тотално некомпетентни и подвластни на руските, а не на българските интереси.

Абсурдни факти и идеи

Като начало се разбра, че никой във властта не е наясно какво е реалното състояние на газохранилището “Чирен” и за колко време могат да стигнат резервите. Същото с пълна сила може да се каже и за задължителните аварийни резерви от мазут. Името на бедствения министър Емел Етем ни се чу, ни се видя.След това дойде абсурдният разговор между президентите на България и Украйна, от който се пръкна сензационната вест, че Украйна ще ни подпомогне с газ от собствените си резерви. Все пак произлезе новина – съветниците на президента Първанов дори не са знаели, че газ може да има, но няма тръба, по която да стигне до България. Туй направо си намирисва на налудност.От същия адрес дойде и предложението, да бъде отворен незабавно трети или четвърти реактор на АЕЦ “Козлодуй”. То демонстрира поразяващото незнание на Първанов, че България изнася повече електроенергия, отколкото сама консумира и никакви клаузи от присъединителния договор с ЕС не позволяват отварянето на реакторите. Но тук има още един тънък момент – Първанов не може да не си дава сметка, че реакциите в рамките на ЕС ще бъдат крайно негативни. Връзва ли се този факт с отсъствието на знамето на ЕС до българското, по време на новогодишното приветствие на президента или той просто се опитва да даде за пореден път рамо на енергийната, в случая на ядрената мафия, която е истинско ядро сред лобистите му. Точно според очакванията идеята на президента моментално беше прегърната от цяла купчина политически малоумници, които на пръв прочит се правят на патриоти, но на втори се оказват до един креатури на Москва.Все поводи за невесел размисъл, но нейсе.

Политическият парадокс

Икономическите загуби на страната ни и на българските фирми са грамадни и тепърва ще се изчисляват с оглед търсене на обезщетения. Щетите за българските домакинства, обаче, не могат да бъдат измерени и компенсирани. Нито студът, който всички трябваше да изтърпят, е възможно да бъде калкулиран. Но в политическо отношение парадоксът е абсолютен – най-големите негативи от кризата ще паднат върху БСП – партията, която открай време е официалната пета колона на Русия в България. Не случайно на “Позитано” 20 са се панирали предизборно. Веднъж, защото видният й деятел Румен Овчаров и президентът – социалист Първанов бяха главните действащи лица при енергийното заробване на страната ни за 20 г. напред и втори път, защото като водеща партия в управлението не успя да защити българските държавни и граждански интереси в развитието на кризата. Не е толкова интересно дали по това време Овчаров е бил на ски в Алпите или на плаж в Бразилия. Интересно е, какво ще каже като се върне и ще представи ли най-сетне прословутите договори поне пред парламента. Последното ще бъде изпитание и за Станишев.Също така ми е много любопитно да видя как сега президентът Гоце Първанов ще открие годината на България в Русия. Дали ще има “тупе” да се държи като вълкодав, за какъвто явно обича да се представя, или ще се парализира като ангорски заек пред анаконда, в присъствието на руските си попечители.Каквото и да се случи, едно е ясно: Русия не е била, не е и няма да бъде надежден партньор на България. И ако БСП не иска за пореден път да се окаже в пълна политическа изолация, би трябвало да преразгледа в детайли и да промени дупедавската си позиция към Москва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.