Даниела Стойкова представя новата си изложба „Завръщане“ в гр. Нова Загора

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Даниела Стойкова представя новата си изложба „Завръщане“ в гр. Нова ЗагораИзложбата „Завръщане“ е част от празничната програма на гр. Нова Загора по повод празника на града – „Петковден“. Тя включва 40 авторски творби, които разкриват различни аспекти от творчеството на Даниела Стойкова.

 

Изложбата може да бъде разгледана от 6 октомври (петък) във фоайето на читалище „Д. П. Сивков – 1870“, като откриването ще се състои в 17.30 ч. Сред платната на художничката ще откриете картини с пейзажи и цветя, като най- новите ѝ творби – картини с морски пейзажи и лодки са представени за първи път пред публика. Морските платна се отличават с абстрактност, релефна техника и ярки цветове, като е наблегнато на изобразяването на лодки, реещи се в спокойното море. Слънце, вълни, чайки, скупчени къщи по крайбрежието, просторното небе и морската шир се смесват върху канавата на платното. Образите в тях са стилизирани, експресивни, ярки. На фона се открояват стари български къщи, които напомнят за крайбрежието на Несебър и Созопол. Произведенията предизвикват силни романтични чувства, които понякога са трудни дори за обяснение; подканят наблюдаващия да се замечтае за бъдещето и едновременно с това да изпита носталгия към отминалите мигове на щастие.

 

За художника:

Даниела Стойкова е млада и наложила името си българска художничка, родена в гр. Нова Загора. Занимава се с изобразително и музикално изкуство още от дете, като прави първи си стъпки в школата по изкуствата „Илия Аврамов“. С времето задълбочава познанията си в областта на рисуването с усилени занимания и уроци, а по-късно и като студентка в академия за изкуства АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив. Същевременно завършва и Музикалната консерватория в гр. София.

 

Днес тя е артист, куратор на изложби и собственик на авторската арт галерия в центъра на гр. София – „Даниела Стойкова“. Нейният последен проект – „Арт пространство“ съвместно с НФ „Култура“, успешно подпомага любители художници от цялата страна. Зад гърба си Даниела вече има натрупани десетки самостоятелни изложби с лични творби в страната: в БАН, Народното събрание на Република България, Търговската палата, престижни галерии и хотели и т.н. Нейните изяви в чужбина са още по-впечатляващи: през 2016 г. е приета за член на дружеството на художниците „Арте ад Арона“ и участва в над 14 колективни изложби, организирани в различни градове в Италия. През зимата на 2018 г. реализира първата си самостоятелна изложба в гр. Милано (галерия „Алсон“), а през 2017-2018 г., след многобройни изложби в Италия, получава наградите: първа награда от конкурса Food Art – Bellinzago, и наградата “Sigillo” за значителни постижения в областта на живописта.

 

През март 2018 г. участва в престижната изложба на Дамарс „La donna nell’ arte” – в музея на изкуството и културата, Милано, представена от световно известния критик Виторио Сгарби.

 

Следват изложбите в Арона, Стреза, Милано, Оледжо, Оледжо Кастельо, Новара, Белиндзаго и Торино. Стилът на младата художничка е експресивен, изпълнен с багри и цветове. Нейните картини за стена излъчват силна енергия и бихме казали, че притежават терапевтичния ефект на изкуството. Слънчеви, ярки, преливащи от нюанси. Съвсем неслучайно една от последните ѝ изложби е озаглавена „Цветотерапия“ получи широко разпространение сред медиите и в публичното пространство.

 

Разгледайте всички картини от художник Даниела Стойкова тук:

https://dstoykova.com/masleni-kartini/

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.