Таблетите или смартфоните – битка без граници

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Таблетите или смартфоните - битка без границиАзиатките залагат на свръхголеми телефони, а Padfon Infinity може да се превърне в хит на пазара 

През последната седмица имах възможност да гледам различни репортажи от специализираното изложение за мобилни технологии във Барселона. И видях, че всичко вече се върти не около телефоните, пък дори били и те смартфони, а покрай таблетите. Те стават все по-големи и все по-многофункционални. Могат да се ползват практически за всичко – от активна комуникация в мрежата… до приготвянето на храната за домашния любимец. Въпреки това „старите кучета“ като NOKIA не се предават и се опитват с по-евтини и иновативни модели телефони да компенсират изоставането си. Битката обаче изглежда неравна. 

Само за последната четвърт на 2012 година финландската компания е продала 6,6 млн. смартфони. Звучи впечатляващо, но от един общ пазар от 208 млн. високотехнологични апарати е само капка в морето. И вместо да говорят за печалби, от NOKIA пресмятат какви са загубите им. Наложи се дори централата на концерна да бъде продадена и сега тя е обитава под наем.

 

 

Освен с евтините телефони от NOKIA се надяват на успех и от сътрудничеството си с Microsoft. Нещата не са розови и при друг производител на телефони – Black Bery, чийто пазарен дял се стопи на половина само за една година – от 8,8% през 2011 година на едва 3,5% през 2012 година. За да променят нещата от канадската компания планират да предложат нови апарати и операционна система. За целта ръководството на компанията беше поверено на един германец, а поп кралицата Алиша Кийс беше назначена за креативендиректор.  При таблетите всичко става все по-функционално и голямо. Като вградените камери например. Големите разработчици вече залагат на оптика от порядъка на 5-8 мегапиксела. По отношение на софтуера Firefox и Ubunto представиха първите си разработки за операционни системи, които да конкурират лидерите на пазара – Android и iOS. 

 

 

В света на технологиите вече се говори и за появата на хибридни модели съчетаващи телефон и таблет в едно наричани „Phablets“. На изложението в Барселона беше представен и смартфон, за който се твърди, че поне за сега е с най-големия дисплей в света – с диагонал  на екрана от 6,1 цола (15,4 см). Посетител на изложението изрази впечатленията си от този модел телефон и заяви пред АФП, че откакто го има почти не ползва таблета си. Според анализаторите на пазара подобни смартфони се радват на огромна популярност особено сред жените от азиатските страни, които не трябва да съобразяват вече тоалета си с големината на своя телефон, а просто да го сложат в дамската си чанта. През миналата година са били продадени повече от 120 млн. таблета, което е ръст на продажбите с 50% спрямо 2011 година. Продажбите на смартфони в глобален мащаб достигат колосалните 1 млрд. броя. А за всички, които не са решили какво да изберат тайландската компания Asus предлага 2 в  1 – в модела Padfon Infinity. По всичко изглежда, че със своята многофункционалност той може да се превърне в хит на пазара, а все повече компании да започнат да предлагат подобни устройства в бъдеще. 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.