Тодоров ден в ново и старо Габрово

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Тодоров ден в ново и старо ГабровоВ Габрово на сватба гостите си носят от къщи това което ще ядат и пия. Пари не се дават. С две думи ако имаш широко сърце, може да се жениш всеки ден без да се набутваш.

В старо Габрово Тодоровден е известен и с обичая „малка сватба“ или „краваи“. Всяка млада булка, женена през последната година, събира на този ден подаръци и краваи.

Всеки дарява обикновен или симитен кравай и подарък. По принцип се подаряват и двете. „Гол“ кравай не се подарява, казвали старите габровци. Най-големият и хубав кравай трябва да е от кръстника.

Булката черпела гостите с вино и филийка от симитен кравай, намазана с хайвер и украсена с маслини. Сред подаръците на габровци за булката били тенджери, сахани, тави, тепсии, паници, а в по-ново време – чаши, чинии, сервизи, ножове, легени, чайници.

В един момент в Габрово всички сватби през годината се повтарят в един ден. Както се казва в наши дни, купона е в целия град.

В неделята булката кани роднини и близки на обяд. На другия ден след „малката сватба“ младоженците вече остаряват и наименованието „млада булка“ не се ползва.

 

Снимка: Ива Бонева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.