На път с Honest Guide Prague

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Янек и Хонза се опитват да показват една по-различна Златна Прага Златна Прага е сред най-предпочитаните дестинации за туризъм, но знаете ли къде да откриете най-евтината бира, или най-хубавия сладолед? Ако не, тогава на помощ ви идва „Honest Guide Prague“, създаден от двама креативно мислещи младежи, обичащи своя град онлайн канал.

Това са Янек Грубеш и Хонза Микулка. И за едно от видеата си двамата тестват най-добрите сладоледи в Прага. „Това определено не е най-хубавият сладолед тук, но ние ще ви покажем четирите най-добри“, казва в началото Янек, докато Хонза е зад камерата. Целта им е да покажат колко сърдечна е Прага. „Искаме да покажем местата, които на нас ни харесват и намираме за добри. Например, да кажем на хората, къде могат да пият евтина и хубава бира или кафе“, допълва Хонза. Центърът на града според него е като своеобразно минно поле. Видеоклиповете на двамата се излъчват по една чешка онлайн телевизия, както и в YоuTube.

 

„Нашите клипове се гледат от около 2 млн. зрители месечно. Ние предаваме това, което усещаме на улицата“, продължава Янек. С Хонза вече са възприемани като звезди, а двама норвежци, благодарение на съветите им са намерили местенце, където могат да пият хубава и евтина бира. „Гледал съм всичките им клипове. Това място е наистина чудесно и се намира в центъра на града. Всички кръчми наоколо са доста по-скъпи“, признава единият от тях.

 

През 2016 година Прага е била посетена от 7 млн. туристи, а интересът се увеличава. Последиците за местните са повече от ясни: растящи наеми, изтласкване и джентрификация.

 

Янек и Хонза обаче искат да покажат туризма не като бягство, а се опитват да направят най-доброто. „Гордея се с Прага и обичам този град и той ми доставя удоволствие всеки ден. Ето защо искам тя да остане и у посетителите само с позитивни неща“, признава Хонза. Затова и продължава да обикаля Прага и заедно с Янек да откриват нови и нови места, които да правят достояние на всички, които мечтаят да видят една непозната и по-различна Прага.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.