Забравените жертви на комунизма

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ЗАБРАВЕНИТЕ- смърт, там където другите отиват в отпускГермански филм разказва за съдбите на източногерманци станали жертва на режима преди 1989 година защото са потърсили своя път към свободата.

В препълнената зала на „Гьоте Институт” в София беше показан филмът на RTL „ЗАБРАВЕНИТЕ – смърт, там където другите отиват в отпуск“ / DIE VERGESSENE- Tod, wo anderen Urlaub machen/. Документалната лента разказва четири драматични истории на млади източногерманци, решили да потърсят по-добър живот зад „желязната завеса” използвайки като трамплин България.

За създаването му е спомогнала немската фондация за осмисляне на диктатурата. От екипа работил по филма признаха, че за съжаление от българска страна са получили подкрепа единствено от БНТ. А това уверявам ви е филм, който заслужава да се гледа, както от представителите на по-младото поколение, така и от хората на средна възраст. Защото това е низ от истории, които остават зрителя без дъх. Преди всичко филмът спомага за съживяването на паметта на обществото за близкото минало, за което оказва се има все още какво да научим. Историите на убитите Андреас и Детлеф, на тежко раненият Томас Мюлер и другите персонажи са само част от онова, което е останало скрито за обикновените хора. И разказите на сестра Кючукова и доктор Седларски са само част от мозайката, която може да допълни пъзела на историята за жертвите на комунистическия режим. Жалко е, обаче, че този филм няма да се види по родните телевизии, заети да излъчват всякакви безсмислени и спорни откъм съдържание формати, които обаче не могат да научат зрителите на нищо. А това е филм, който трябва да се гледа и в часовете по история, защото младите не трябва да забравят паметта за миналото, за онези невинни жертви на режима, тръгнали по трънливия път към свободата в едни не чак толкова далечни времена. Така , както този и подобни нему филми вече са част от часовете по история в Германия.

У нас обаче тези проблеми макар че вълнуват мнозина, не са предмет на така наречените масмедии. А оказва се че спомените са все още живи, както за жертвите като Томас Мюлер, върнал се в Бургас и срещнал се след 30 години със своите спасители, които разказаха пред всички ни за неговата история, така и за хората отговорни за тези престъпления, но неполучили и до сега своето наказание, като убиецът на двамата младежи край границата, който все още е жив и живее в Гоце Делчев. За това, гледайте този филм, пазете паметта и помнете, за да не се повторят никога подобни трагедии.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.