На миньорите дължим практически всичко

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

На миньорите дължим практически всичкоПоздравявам всички, които днес празнуват Деня на миньора!

 

Правя го, защото знам какво представлява работата им, колко трудна и тежка може да бъде и колко много осигурява на цялото общество. Всъщност, на тях дължим практически всичко. Просто се огледайте! Почти всеки предмет наоколо е излязъл под някаква форма от земните недра – материалите за производството му са извадени от мина или сондаж или, ако е от биомаса, със сигурност е произведен или транспортиран с използване на енергия, която идва от мина или сондаж.

Посочете нещо, което има значима роля в ежедневието ви и не отговаря на горното описание и признавам, че греша. Не можете, освен ако не сте корабокрушенец на самотен остров. Но пък тогава вероятността да четете този текст клони към нула.

Човешката цивилизация се създава в момента, в който хората се научават да ползват каменни сечива и други неща, създадени от полезни изкопаеми – пясък, глина, метали, фосилни горива. Последните са особено важни, защото достъпът до евтина, изобилна и надеждна енергия е основен двигател на развитието – без нея сме обратно в пещерите. Историята на човешкия прогрес може да бъде описана накратко така – процес на непрестанно ограничаване на зависимостта ни от капризите на природата, който се случва благодарение на растящия добив и умение да използваме полезни изкопаеми. Долната графика кристално ясно го показва – геолозите и миньорите ни снабдяват с огромен дял от всичко, което приемаме за даденост.

Ръстът на БВП е неразривно свързан с ръст на материалното потребление и най-вече – потреблението на т. нар. невъзобновяеми ресурси, които миньорите и сондьорите ни осигуряват. В точни числа – делът на невъзобновяемите ресурси в общото материално потребление е нараснал от 66% през 1970 г. до 75% през 2015 г. и устойчиво расте за сметка на потреблението на възобновяеми суровини (биомаса).

Колеги, незаменими сте и работата ви ще става все по-важна за всички ни. Празнувайте със здраве!

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.