Народно читалище „Васил Левски 1928″ представя „Софийски коледари“

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Народно читалище „Васил Левски 1928" представя „Софийски коледари"Проектът „Софийски коледари“ е инициатива на НЧ „Васил Левски 1928″ подкрепена от Столична програма „Култура“. Той има за цел да съживи едно забравено от столичани нематериално културно наследство – коледуването. Чрез проучване с помощта на експерти бяха издирени и записани 10 характерни за София и околностите коледарски песни със съпровод на тъпан и гайда. Създадената по проекта коледарска група разучи и записа песните в аудио формат. За по-точно пресъздаване на обичая бе заснет и филм, който включва характерните благословии и ритуали.

Във филма участва и проф. Венцислав Димов – Ръководител на изследователската група „Етномузикология“ в Институт за изследване на изкуствата към БАН, който разказва интересни факти за произхода на коледуването и спецификите за шопския край. Коледарите са облечени в характерните за шопската фолклорна област носии и ямурлуци. За да може песните да достигнат до хората и да бъдат разучени освен филма създадохме и „Дигитален наръчник на коледаря“, който да се разпространява безплатно и ще бъде от помощ на бъдещите коледари.

 

Народно читалище „Васил Левски 1928" представя „Софийски коледари"

 

В проекта участват като консултанти:

Илияна Найденова – музикален педагог, изследовател на шопския фолклор.
Георги Величков – музикант, корепетитор, музикален редактор в БНР.
Даниел Спасов – изпълнител на фолклорни песни и продуцент в БНТ.

Народно читалище „Васил Левски 1928" представя „Софийски коледари"

Групите за народните танци в София преживяват истински ренесанс в последните години. Школите са пълни с хора, които се опитват да изграждат общност около културните ценности, които споделят. Съхраняват се българските танцови традиции, но изворите за коледуването са „пресъхнали“. Ролята на проекта „Софийски коледари“ е да изиграе това свързващо звено между местните общности имащи отношение към народните танци и традиции, и липсата на информация как може да се организира една коледарска група. Създадените културни продукти в рамките на проекта ще запълнят точно тази липсваща информация и ще са своеобразен наръчник за запазване на нематериалното културно наследство – коледуването!

Филмът ще бъде промотиран в началото на декември 2021 г.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.