Връзката между раковите заболявания и определени храни става все по-тревожна

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Известно е, че употребата на месо повишава риска от рак на дебелото червоНачинът на хранене упорито завзема лабораториите – учени от цял свят следят под лупа всичко, което слагаме в чиниите си и търсят връзката с някои от най-страшните заболявания. Само преди седмици шведски изследователи съобщиха, че са открили връзка между употребата на обработени меса, например бекон и наденички, и развитието на рак на панкреаса. Изследванията показали, че употребата на 50 грама излишни месни продукти повишава риска с 19 %. Ако човек изяжда със 100 грама над препоръчителното количество вероятността да се разболее скача с 38 %, съобщи BBC.

Изследването се базира на данните от 11 опита и 6643 пациенти с рак на панкреаса, а резултатите вече са публикувани в British Journal of Cancer.

„Известно е, че употребата на месо повишава риска от рак на дебелото черво, но сведения за влиянието върху развитието на другите форми на рак не са много“, коментира пред BBC проф. Сюзън Ларсън, ръководител на изследванията в Кралския институт в Швеция. Тя признава, че високата степен на смъртност от рак на панкреаса е свързана и с това, че диагностицирането на заболяването в ранния му стадий е много сложно. Именно за това учените искат поне да помогнат с превенцията, изяснявайки кои храни могат да бъдат опасни за човека.

Според друга статистика, дело на британският благотворителен фонд Cancer Research UK, рискът от развитието на рак на панкреаса застрашава един на всеки 77 мъже и една от 79 жени. Учените признават, че нямат достатъчно категорични и неоспорими доказателства за връзката между консумацията на месо и този вид рак. Те подчертават, че засега най-големият рисков фактор си остава тютюнопушенето.

Въпреки това, изследователите признават, че са притеснени от данните на шведските колеги. Според д-р Рейчъл Томсън от Световния фонд за изследване на рака вече „има доказателства за това, че наднорменото тегло или затлъстяването повишават риска от заболяване на панкреаса“.

Между другото, от световния фонд препоръчват на хората да внимават изключително много с приема на месни продукти. Според техните експерти съществува пряка зависимост между яденето на месо, включително и обработени месни продукти, и развитието на рак на червата. Съветът на специалистите е да не се употребява повече от 500 грама червено месо през седмицата, а преработените меса да бъдат изцяло изключени от менюто. Припомняме, че през 2011 г. британското правителство също препоръча да не се ядат повече от 70 грама от тези продукти на ден.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.