Приготвянето на храната директно с опаковката бавно ни трови

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Една от най-разпространените бактерии – тази на салмонелата,  стана жертва на микровълновата печкаЕдна от най-разпространените бактерии – тази на салмонелата,  стана жертва на микровълновата печка. Мексикански учени откриха, че под въздействието на модерното кухненско улеснение бактерията  умира. В своя експеримент те използвали листа от кориандър и люти чушки. Първо сложили зеленчуците във воден разтвор със салмонела и ги оставили да преседят там 15 минути. След това учените измили листата с чиста вода и ги сложили в микровълнова печка. Чушките нагрявали в продължение на 25 секунди, а кориандърът само 10. Последвало бързо охлаждане във вода при температура от 4 градуса. Резултатът надминал всички очаквания – салмонелата просто изчезнала без следа.

Що се отнася до качествата на самите продукти след обработката, учените признават –  зеленчуците загубили своя ярък зелен цвят, но не и твърдостта си. Между другото после изследователите направили от продуктите салса, която била със страхотен вкус.

Факт е, че в момента много зеленчуци заради дезинфекцията се обработват с озон в промишлени условия. Според учените обаче, при масовото разпространение на микровълновите печки, които на практика са във всеки дом, този вариант на дезинфекция непосредствено преди консумация може да се окаже много по-удачен.

В същото време от Торонто дойде друга информация, която дава солидни аргументи в ръцете на хората, които не се доверяват на микровълновите чудеса. Изследването на канадските учени е публикувано в списанието Environmental Health Perspectives. Резултатите от него са наистина тревожни – то показва, че в кръвта на съвременните хора могат да бъдат открити вещества, които влизат в състава на опаковките, направени от Polyfluoroalkyl Phosphate Esters (PAPs). Това са съставки, които създават надеждна защита, която е непроницаема за мазнините и влагата. Проблемите започват, когато храната се загрее в микровълновата печка заедно с опаковката – тогава въпросните вещества преминават с лекота от опаковката в яденето, а от там и в човешкия организъм. В червата на човека те се превръщат в токсични съединения и се задържат в кръвта. Там провокират различни заболявания – от забавяне в развитието на децата до тумори. Ръководителите на изследването считат, че въпреки отсъствието на щателно изучаване на въздействията на тези вещества върху човешкия организъм, контактът между опаковките и продуктите при висока температура е най-добре да се изключи.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.