Странджа в района на наводненията е изключително зелена

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Странджа в района на наводненията е изключително зеленаПродължават да се разпространяват някакви смешни картинки на „унищожаването“ на гората на Странджа. Любимата ми е една, която показва 4 картинки на едно и също място през няколко години с внушението, че едва ли не всичко е било изсечено в периода 2010-2022 г. А всъщност са подбрани 4 различни сезона – съответно сивата зимна картинка изглежда като обезлесяване на фона на тъмнозеленото ранно лято. При внимателен поглед ясно се вижда, че горската покривка е практически непроменена.

 

По този повод реших да погледна какво показва Global Forest Watch, онлайн платформата на World Resources Institute, която показва изменението на горската покривка на планетата на база сателитни изображения. Ясно се виждат следните факти:

 

1. Странджа в района на наводненията е изключително зелена, тоест горската покривка (с над 30% склопеност) заема практически цялата територия извън населените места и бреговата ивица.

2. Добавената гора в периода 2000-2020 г. ( сините петна) е доста по-голяма от обезлесените площи в периода 2001-2022 г. (в розово).

3. Значими язовири, които могат да играят съществена роля в събитията, очевидно няма.

 

Не знам какво повече може да се каже по темата.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.