Окото на Перперикон, загадка от миналото

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Окото на Перперикон, загадка от миналотоВ един горещ юлски ден, сух и слънчев, решихме да посетим Кърджали. Да преспим на язовир Кърджали и на сутринта, в събота, докато пристигнат туристи и паркингът се напълни с коли и автобуси, ние да сме разгледали двореца и крепостите на Перперикон.

Естествено, че са само камъни, дори трудно биха се определили като развалини, но нещо ни тегли нагоре като с магическа пръчка. Нещо древно и тайнствено.Тук- там се забелязват някакви трудно различими драсканици и ниши. И дупки – дупки на панти за врати.
Щраках камъни с фотоапарат, а те после на екрана на компютъра и с подходяща обработка – програма за HDR, ми „проговориха“ и разкриха тайната си.
Но да започна от начало.
Когато се прибрах, първата работа беше да разгледам картата на Гугъл земя и Перперикон на нея.
Открих рисунка с терен на мъжки ляв профил и женски десен профил един срещу друг. Те са на левия край на хълма, на десния се намират разкопките. След това пуснах само терен на картата, ориентацията на хълмовете е под прав ъгъл север –юг и изток – запад. Те образуват знаци. Какви? Какво означават? Ще кажете – случайно, а защо да не са създадени изкуствени скали, върху тях дървета не растат. Вижда се картина от височина – изрисувана от дървета и скали, и огромни гънки на хълма.
Но нека си разгледам снимките. Още на първата – на камък, сниман от пътеката, изникнал от зеленото се вижда едно лице с очи, отправени към небето.
Следващите кадри: Започвам изкачване по металната стълба, посреща ме древна указателна табела, издялкана в камък. Схема на светилището, изрисувана в едно око. Над него се вижда поставка – камък, а над нея фигурата на жреца /жрицата с ръце, протегнати напред, поставени над нещо, с разперени пръсти. И кръст? Това не е трудно да се забележи и на място.
И малко по-нагоре, след стълбите в дясно. Много очи, издялкани в скалата.Човешки? Животински? Ориентирани хоризонтално, в профил, нагоре, надолу, на всички посоки. Очи и може би и знаци? Какво ли има в нишата между очите?
От лявата страна картина, различен стил от този на очите. Четима.
Слон, язден от мъж с протегната ръка напред, в която има свитък на руло. Мъжът е с дреха с широки ръкави. Зад него седи жена с корона, с дълга рокля. Слонът е послан с килимче.
Когато се катерех по стълбите и гледах улеите се питах: Как може животно – кон, да се качи по тези камъни? Ще си потроши краката. А слоновете? Те са вървели в улеите.
И така стигнахме през портата до трона. И следва най-интересната картина.
В ляво на стената, до трона. Мъж, който гледа в нещо като тръба-фуния, а под нея има тумбеста машина с окуляр и крачета, вероятно телескоп???
После следва тронът. В поглед отстрани. Виждат се изображения на диви животни в друг стил – подробно изрисувани.Вероятно по-късен период. Вижда се глава на глиган, дива котка, лъв и фигура на мъж, прилегнал настрани.
Стилът на рисунъка е различен. Като цяло искам да отбележа, че картините са два вида. Едните ги нарекох стил „чипровски килим“ – фигурки от там и очи, които от далече оформят сцена. Вторият вид са елементарно нарисувани, лесни за тълкуване и разпознаване.
Продължавам изкачването и разглеждането на снимки. И тук започва странната асоциация, която предизвиква една от тях. На мен ми заприлича на безброй сперматозоиди под микроскоп. На мой познат розовите камъни му приличат на гигантски издялкани в скалите сперматозоиди. На снимката с нишите откривам фигура с очила и пак очи по цялата рисунка.Това е картината със сперматозоидите. Вероятно мъж с устройство на главата като микроскоп.
И така, стигнали сме до върха – агората – градският площад на селището. Там има едно помещение, с рисунки по стената и дупка в нея. Различавам три човешки профила един зад друг. Леви. По главата има очи на различни места. Дупката е на хипоталмуса според мен – странната жлеза в мозъка, отговорна за съня и интуицията. Има око и на сънната артерия, на шията на профила… Отпред ми се вижда като схема на кръвоносна или отделителна система на човек??? И пак на същата стена се вижда стъпало, обърнато с ходилото напред. А може би това над него са някакви човешки органи, издялкани в камъка и цялата картина е един урок по анатомия????.
Поглеждам от високо и виждам целия комплекс. И там на скалата, над захвърлените капаци на саркофази виждам отново картина. Пак уред, наподобяващ телескоп и нещо кръгло – планета вероятно. Под нея, с по-светло, една схематична фигура на човек. Може би просто олющен камък??? Но профилите – леви, ясно си личат. И пак око в главата – като на предишната снимка. И формата на скалата зад главата е същата. Случайно ли са еднакви пукнатините или изобразяват нещо???
После поглеждам на ляво към останките от по-ново време и там откривам помещение с рисунки в същия стил. Виждам полупрофил – ляв, с око и картина нарисувана с безброй очи. В ляво е профилът, в дясно е картината. Прилича ми на хълм над вода, защото илюзията е като на огледално отражение на рисунката отгоре. На края на скалата има орнаменти, всичкото това е сграда с плосък покрив, с готически сводове, но не толкова остри. Картина на целия комплекс. И знак – Пи или пък уред??? За наблюдение на звездите?
За съжаление на следващата снимка съм снимала скалата много отдалече. Това е при разкопките от по-ново време. Изрязвам част от скалата и откривам женска фигурка – схематична, с очи по нея. Предположение за точки или центрове на усещане. В дясно, в умален вид очертанията на скалата ми изглеждат като човешки зародиш в утробата?????
Заобикалям резервоара за вода, където кой знае как и по какъв път, вероятно по никому неизвестни тръби, в скалите пристига вода. И винаги има. На дъното на резервоара – зеолит – скала, открита в Родопите за пречистване на водата. По същите неизвестни скални тръби водата стига до двореца. Резервоарът също е изпъстрен с рисунки в същия стил – очи и чертички, но не разчитам нищо, снимките са неясни. Слизайки по пътеката по стъпала, издълбани в скалата, която безумно ми напомня на нескопосано отлят бетон, откривам надписи. И знаци. Неразбираеми, приличащи на орнаменти, втъкани в Чипровските килими.
Това разкри пред мен Перперикон. Може да имам голяма фантазия, може да има доза истина. Много е минало от както е бил построен. Времето е изтрило следите върху камъка и не можем да разберем това, което нашите предци са искали да ни разкажат. Едно е сигурно. Животът ни е крехък и постиженията не трябва да главозамайват, защото може да унищожим това, което имаме и пак да започнем съзнателната човешка история от начало. Няма нищо вечно и трайно. Времето заличава, но оставя следа. За тези, които могат да я видят. А ние българите, сме преки потомци на древна цивилизация. С което можем да се гордеем.

 

Окото на Перперикон, загадка от миналото Окото на Перперикон, загадка от миналото Окото на Перперикон, загадка от миналото

 

Окото на Перперикон, загадка от миналото Окото на Перперикон, загадка от миналото Окото на Перперикон, загадка от миналото

 

Окото на Перперикон, загадка от миналото Окото на Перперикон, загадка от миналото Окото на Перперикон, загадка от миналото

 

Окото на Перперикон, загадка от миналото Окото на Перперикон, загадка от миналото Окото на Перперикон, загадка от миналото

 

Окото на Перперикон, загадка от миналото

 

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.