Това е едно истинско изкушение в бяло, червено и кафяво. Сметановата торта с череши от Шварцвалд, в която всичко си има своята символика – шоколадовите стърготини трябва да напомнят на тъмните гори в региона, черешите на специфичните шапки тип боне, носени от дамите само на три места тук. В градчето Триберг сладкото изкушение далеч не е единствената забележителност, защото там освен това се намира и най-големият в света часовник с кукувица.
Но и заради хубавата природа, годишно тук се стичат хиляди туристи, мнозина от които пробват вкуса и на тортата. Двама британски туристи разпознават във вкуса й типичен сладкиш от родината им, но все пак той е по-различен. „При нас в тази торта доминира само един вкус – например плодовият, но тази тук наистина е вкусна“, признава британска туристка. Традиционно за направата й се използва черешова ракия. „Алкохолът никога не е достатъчен“, допълва с усмивка нейният спътник.
Йозеф Сметанюк ни показва как трябва да се приготви традиционната торта със сметана и шоколад. При него се стичат гости от цял свят, и този път той се е заел да въведе в тайните на сладкарското изкуство една американска двойка. „В основата на тортата, както знаем са блатовете. половин литър бита сметана, буркан черешово сладко и шоколад за украса“, обяснява майсторът. Йозеф Сметанюк среща и клиенти, които не употребяват алкохол, ето защо за тях приготвя тортата без черешова ракия.
Въпреки че всички я свързват със Шварцвалд, произходът на сметановата торта си остава неясен и до наши дни. Според някои тя е изобретена през 1915 година от Йозеф Келер от Швабия, който започнал да я предлага в Бад Годесберг на брега на Рейн. За други неин първи откривател е майстор-сладкарят Ервин Хилдебранд от Тюбинген. За историчката Клаудия Хомбург обаче няма съмнение, че тортата е дълбоко свързана с Шварцвалд. „Тя е била част от местния бит, и е била широко разпространена във време, когато Шварцвалд е привличал широки кръгове от население“, смята тя. И според нея парче хубава торта с чаша кафе са били неотменима част от неделната закуска на всекиго, който бързал в неделя да се отправи към поредното малко градче.
Майсторите на прочутите червени бонета вече не са много, и една от тях е Габриеле Аберле, която е горда, че може да се нарече пазителка на местните традиции. „Черешовата торта е нещо особено, което всеки похапва ежедневно“, смята Габриеле. И от Шварцвалд прочутата сметанова торта с череши намира пристан буквално в цял свят – достигайки дори Намибия, където също се произвежда. Разбира се, вариациите навсякъде са различни, и не е същото, дали човек опитва сметанова торта тук, в Южна Корея или САЩ. Различията забелязват и чуждите туристи в Триберг. „Мисля, че в Израел е по-вкусна“, споделя една жена. Две туристки пък са пристигнали от далечен Сингапур, където тортата също се прави по различен начин. „При нас липсват черешите. Тази тук е много хубава“, казва една от тях. Във всеки случай обаче всички печелят, пробвайки оригиналната торта от Шварцвалд.
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче Веле“