Перфектната орхидея – мечтата на тайванците

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Перфектната орхидея - мечтата на тайванцитеДа отгледаш перфектната орхидея и да намериш клиенти, на които да я продадеш и то на печалба. Това е мечтата на всеки тайванец, занимаващ се с отглеждането на орхидеи. Страната се нарежда сред най-големите износители на цветя в света и в нея непрекъснато се създават нови и нови сортове от това красиво цвете. За да се излезе на пазара е необходимо нещо повече от позеленели палци – опит и знания.

Като мнозина свои сънародници, впечатлен от орхидеите, Алекс Танг им отделя всяка една минута от свободното си време. След като дълги години е работил като инженер в САЩ, сега се е върнал в родината си, за да направи от своето хоби – професия.

 

„Добрите условия са най-важното нещо за орхидеите. Температурата, влажността на въздуха и наличието на достатъчно светлина трябва да се контролират постоянно, за което използваме специален софтуер“, разкрива Алекс. Така например, ако е много топло, вентилаторите се включват автоматично.

 

Две трети от тайванския експорт на цветя се пада на орхидеите, които обаче цъфтят само в продължение на два-три месеца. Ето защо са толкова предпочитани за отглеждане. В южната част на страната всяка година се организира специално изложение, по време на което се събират търговци и клиенти от цял свят. Тук всеки производител може да покаже своите нови сортове орхидеи с надеждата да намери пазар за тях.

 

„Ако се кръстосат два вида орхидеи ще се получат множество нови видове, а как те биха изглеждали, ще се разбере едва тогава, когато цъфнат“, пояснява Кю Йо Пин. Тази неизвестност и дългият период на растеж са сред големите предизвикателства за всички производители на орхидеи, тъй като докато даден нов сорт стане готов за пазара могат да са необходими до осем години. Ето защо е много трудно да се изпълняват ангажиментите към клиентите по отношение на точно определен цвят на орхидеите.

 

„В Тайван има много повече производители на орхидеи, отколкото където и да е било, и непрекъснато се създават нови видове Затова трябва да идваме тук“, признава Арно Турк.

 

В Тайван обаче не става въпрос само за търговия, защото сред хилядите орхидеи израства и новото поколение на бъдещи производители.

 

Мартин Иванов
по материали на АФП
Снимка: АФП

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.