Handlettering, или акробатика на буквите

0

Handlettering, или акробатика на буквите В дигиталния свят, обгръщащ ни отвсякъде, писането на ръка вече все по-рядко ни се случва. Заради това, че пишем повече върху телефона, компютъра или таблета, вече дори забравяме какво е усещането сами да изписваме буквите ръкописно. Едно изкуство, наречено Handlettering обаче може не просто да възроди писането на ръка, а да го направи и изживяване, доставящо ни удоволствие от красиво изписаните букви.

За него ни разказва „Дойче Веле”. То печели все повече почитатели и последователи и вече дори се организират специални работилници за обучение в краснопис, тъй като не само наблюдаването на красивите шрифтове доставя удоволствие, но и това, човек сам да успее да ги създаде. В подобни работилници всеки може да се научи на тази акробатика на буквите и да се докосне до краснописа.

„Трудно е само в началото, но хубавото изписване на буквите постепенно се превръща в удоволствие и успехите не закъсняват”, казва един от ръководителите на такава работилница.

Handlettering, или акробатика на буквите „Видях това в Instagram и разбрах колко е хубаво, когато повече хора могат да го правят”, споделя една участничка. Могат да се видят все повече възрастни хора да се учат на краснопис сякаш са в първи клас. Еднодневен курс по красиво писане в Хамбург например струва 160 евро. В подобни курсове се включват както любители на писането, така и хора, които професионално се занимават с изработката на шрифтове. Така, в света на най-различни дигитални тенденции, се възражда една малко позабравена мода – на краснописа.

„Чух веднъж, че да се научиш да пишеш красиво се счита за изкуство, тъй като практически вече никой няма нужда да пише писма”, казва графичната дизайнерка Крис Кампе, която ръководи курс по краснопис. Това според нея се дължи на факта, че пишем повече на телефона и сме загубили сетивността на ръцете си, и само с молив в ръка можем да си я върнем, тъй като писането на ръка все още е част от ежедневието ни.

Крис решила да превърне красивото писане в своя професия. Заедно с курса, който провежда регулярно, Крис Кампе е написала и книга на тема Handlettering. Освен това, по поръчка на различни издателства и агенции създава нови шрифтове. Оказва се, че в дигиталната ера все повече компании залагат на това, надписите върху продуктите им да са изписани на ръка – от флакони през плакати до заглавия на списания.

„Издателствата все повече се надпреварват в това, книгите им да се отличават по използваните шрифтове, които да са ръчно направени. Мисля, че това е една насрещна тенденция на гладката повърхност, която ни предлагат телефоните”, казва дизайнерката.

Handlettering, или акробатика на буквите  Писането като изкуство е и тема на изображенията на Райлси, който създава своите интерпретации на ръчно изписани букви, и ги публикува в платформата Instagram. Работещият в Берлин швейцарец нарича работата си: „100 процента аналогово”, като се опитва да пресъздава на ръка дори компютърни изображения. Създава лога за спортни клубове и ресторанти, а буквите, изписани от него се излагат в галериите.

„Ако се прави с компютър може да е още по-хубаво, но то просто не съществува реално. Това са само пиксели и светлина, но това тук, написаното е реално”, казва творецът.

 

След дълги усилия, участниците в курса по Handlettering най-накрая придобиват нужните умения, а интересът към него е гаранция, че писането на ръка далеч няма да остане занятие за домашно само за първокласници.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”
Снимки: Дойче Веле/instagram

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.