Многоликата Болоня

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Многоликата БолоняНамиращият се в провинция Емилия Романия град Болоня, един от най-богатите на културно и историческо наследство в Италия, е известен с много имена. Наричан е „червеният“ заради това, че за построяването на повечето сгради е използван теракот придаващ им червеникав цвят. Друго с което се свързва е мортаделата, заради която е известен като „мазният“, а заради първия университет в Европа пък е наричан още и „учащият град“.

На пътешествие до многоликата Болоня ни отвежда „Дойче Веле“. Първата спирка е Пиаца Маджоре, най-важното място в града. Елегантните сводове тук, известни като „чадърът на народа“ предлагат естествена защита при студено време. Първите селища тук датират от преди повече от две хилядолетия. Състоятелните фамилии през средновековието са изграждали собствени затворнически кули, като почти 100 метра високата кула „Азинели“ и нейната „посестрима“ „Гаризенда“. Роберто Цацарони работи тук от много години като пазач.

 

„Аз съм пазачът на „Азинели“, която заедно със своята сестра са емблемата на Болоня. Баща ми също е работел тук и е първият болончанин, роден в кулата“, казва Роберто.

 

Друга част от архитектурната съкровищница на града е Пиаца Санто Стефано, опасан от различни средновековни и ренесансови сгради. Базиликата Санто Стефано от 12 век е построена след съединяването на 7 романски църкви. Джорджа Цабини е добре запозната със строителната история на Болоня, тъй като отговаря за туризма в местната администрация.

 

„Болоня е известна като „червената“, тъй като голяма част от сградите са изградени от теракота в наситено червен цвят“, разяснява тя. Тук може да се види и „Мораторио спирито санкто“ от 15 век.

 

Болоня е известна и като la grasa или „мазната“, а част от кулинарната култура тук е мортаделата. „Мортаделата се състои от парченца свинско месо и сланина/ Месото е ситно нарязано и сварено и напълнено в свинско черво“ казва Джакомо Цанибони.

 

Нарязан лук моркови и целина са част от прочутото „Рагу ала болонезе“, като типичния вкус на ястието се придава от малко розмарин като се прибавят домати свинско и говеждо месо. „Ястието е готово след около четири часа, или както ние обичаме да казваме – за между три и три и половина часа“, пояснява готвачът Дарио Пулито. Времето за приготвянето на рагуто според него зависи от количеството на месото.Прочутият сос болонезе пък се поднася не със спагети, а с талиатела, така както правят в известния ресторант „Донатело“. Оригиналната рецепта на кралицата на сосовете се съхранява в търговската камара на Болоня.

 

Третото име, с което е известна Болоня е la dota или „учащият град“. Причината е, че през 1088 година тук отворил врати първият европейски университет.

 

„В началото на студентите се е преподавало на различни места в града – в църквите или в домовете на професорите. Първото истинско място на университета е определено през 1564 година. Тук са се учили не само италианци, но и студенти от Германия, Испания и Франция“, разяснява Джорджа.

 

Таваните на учебните зали в първата сграда на университета са украсени с родословните дървета на всички тези студенти.

 

Градът изобилства от църкви, в които са скътани истински съкровищници на изкуството, днес частично изложени в местната градска галерия. Сред тях има безценни произведения на Джото, стари фрески, разказващи библейски истории, както и „Екстазът на Св. Сесилия“ на Рафаело, която Наполеон пренася в Париж. Друга картина пък представя Болоня в миниатюри. Самият град обаче също представлява своеобразен музей, дори в центъра със своите старинни палати, носещи следите от миналото и днес.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.