Остров Майорка е привлекателно място за почивка и туризъм не само през лятото, но и през зимата, когато особена красота му придават цъфналите бадемови дръвчета. В студеното за други части на Европа време, Майорка се характеризира със синьо небе и меки температури.
Тук са си дали среща много култури – от финикийци и римляни, през араби и християни. Те всички са владеели острова в продължение на векове, а главният град Палма де Майорка се отличава със своя типичен архитектурен стил на сградите си, носител на следите от миналото, и допринасящ допълнително за неповторимата атмосфера на града.
Цъфтенето на бадемите през зимата е не само сред големите атракции, придаващи особена красота на острова, но е и важни за местната икономика.
„През зимата тук е много красиво, и най-важното това е време за цъфтежа на бадемовите ни дръвчета. Те са първите цветове на зимата. Когато всички дръвчета са разцъфнали, изглежда сякаш е паднал сняг. Ние нямаме истински сняг и всичко е слънце,“казва Ерик Бенито.
По думите му, още в миналото бадемите са били обект на преработка и поминък за жителите на острова. Икономическата им стойност не се е загубила и днес. Той и семейството му правят парфюм от бадемовите цветчета. Цветовете се обират ръчно, смесват се по специална рецепта и се оставят да престоят в продължение на две години. Чак след това готовият екстракт се пълни, отново ръчно, в шишенцата.
Бадемовото масло също е част от съкровищата на Майорка и често влиза в употреба в някои от оазисите, предлагащи най-различни процедури за релакс и разкрасяване.
„Типичното за него е, че съхранява влажността на кожата и действа успокояващо, ако тя е била подложена прекалено дълго на слънчевите лъчи. Бадемовото масло подхранва кожата с Витамин Е и има антиоксидантно действие“ , казва Кристина Ксауберт.
А през зимата, когато за излежаване по плажовете е все още рано, СПА процедурите са сред любимите неща за туристите. Ако тръгнете от Палма към Валдемоса, пътят ви ще премине през най-различни бадемови плантации. Малкият район се намира в региона на Сиера Трамонтана, и е наречен „перлата на Средиземноморието“. Историята му се отнася към 14-ти век и до тук са идвали известни гости, като композитора Фредерик Шопен.
В зимните месеци, когато по калдъръмените улички на Валдемоса може да срещнете повече котки, отколкото хора, в местните кафенета, които все още са празни от туристи, се предлага изобилие от специалитети с бадеми. Освен това, тези местенца са рай за туристите, търсещи спокойствие и уют. За един от тях това е най-доброто време, защото температурите не са чак толкова високи както през лятото, и липсва типичната глъчка от безспорно най-интензивния откъм туристи сезон.
Марк Фош също предлага в своя ресторант различни специалитети с бадеми.
„Намираме се в сезона, когато бадемите цъфтят, и това привлича много туристи. Реколтата се събира през септември. Ние имаме късмет да използваме свежи плодове, които се характеризират с една специфична млечна консистенция в сравнение със изсушените“, разказва готвачът.
И разбира се, дори през зимата всяко посещение на Майорка няма как да не ви отведе до катедралата на Палма. Готическата църква е построена основно между 14-ти и 16-ти век. Катерина Мас отговаря за съхраняването на истинското културно богатство.
„В нашата катедрала имаме две значими произведения на изкуството, създадени от световноизвестни художници. Едното е дело на Антонио Гауди – балдахин, който по време на служба създава ефект наподобяващ корона от светлина. Микел Барсело пък е изрисувал образите на светците в храма“, казва Катерина.
Произведенията на изкуството – независимо дали са дело на човешка ръка, или на природата, правят Майорка една забележителна дестинация дори през зимата.
по материали на: „Дойче Веле’