Духът на Бразилия в ателие Кулинарио

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Сабине Хюк предлага частица от бразилския уют в Кулинарио За да усетите духа на далечната южноамериканска страна не е нужно да прескачате Океана, а да посетите ателието на Сабине Хюк. Намира се в германската столица Берлин, където тя е преоткрила корените на своето семейство. „Тук съм бразилка, а там германка, и това никога няма да се промени“, казва усмихната Сабине. Израснала в бразилската метрополия Сао Пауло, а немските корени са от нейните прародители, които се преселват в Бразилия.

В Германия Сабине завършила професионално образование в областта на хотелиерството, след което трупала опит в ресторанти по цял свят. Най-голямо влияние върху нея са оказали нейните баба и дядо, които са имали своя германска сладкарница на плажа в Сао Пауло. „Любовта към сладките неща получих още като малка, защото всяка събота и неделя прекарвах в сладкарницата на баба“, признава Сабине. Тя придобила и усещането как да предлага разни вкусотии на клиентите, нещо, което продължава да прави в своето ателие „Кулинарио“, което пък е далеч от представата за типичните ресторанти, а по-скоро се е утвърдило като малко по-особено място за срещи.

 

Сабине Хюк се явява домакин, готвач и посланик на бразилската кухня, защото смята, че храненето трябва да се превърне в изживяване за гостите й. Сабине организира готварски курсове и различни събития, по време на които запознава гостите си с многообразието на бразилската кухня.

 

„За мен, когато се говори за хранене, не всичко се върти само около храната, а става дума и за хората, които са около масата и настроението, което цари, декорацията и дизайна. Мисля, че всички ние имаме усещането да си починем, потапяйки се в спомените на детството ни, и това е, което искам да постигна тук“, казва Сабине.

Мус с маракуя,един типичен бразилски десертИ затова допринасят специалитети като мус със маракуя, който е сред любимите на бразилците. Най-важната съставка за него е маракуята. Днес са познати над 500 различни сорта от този тропически плод. В Бразилия всичко, дори семките на плода се преработват. От листата например се приготвя чай. Останалите съставки за муса са захар, желатин, сметана и кисело мляко. Сама по себе си бразилската кухня представлява истинска смесица от най-различни вкусове – от Африка, Азия и Португалия, но има и местни влияния.

 

„Този типично бразилски десерт съм го адаптирала, като съм го направила малко по-сладък и по-беден на калории“, разкрива Сабине. От всички тропически плодове маракуята, по думите й, заедно с ананаса и куаве, произлизат от Бразилия. Кулинарното й ателие се намира в Берлин-Шьонеберг, където за нуждите си е преустроила бивше модно студио. Много близо до него, на Винтерфелдплац, два пъти седмично се организира фермерски пазар. Сабине Хюк е страстна колекционерка на употребявани вещи, и дизайнът на „Кулинарио“ е оформен с помощта на такива предмети. Столовете например са направени в бившата ГДР, и днес се считат за класика в дизайна. „За украсата в ателието съм използвала каквото имам под ръка, опитвайки се да го направя така, сякаш съм на почивка в Бразилия“, разказва Сабине. Най-новата й идея е да превърне „Кулинарио“ в кафене, така ще предлага всички вкусни десерти не само на специално организирани вечери.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.