Кулинарен полъх от Карибите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Кърк Хенри и Трой Лопес Ако искате да изпробвате вкусовете на Карибите, не е необходимо да отидете до Ямайка например, защото в германската столица Берлин има едно местенце, наречено Rosa Caleta, където може да се потопите в ароматите на карибската кухня, предлагана от Трой Лупес и Кърк Хенри.

 

„От нашата култура сме донесли само позитивни неща – като усмивката, защото в Ямайка всички сме свикнали да се усмихваме, без значение за какво става въпрос“, казва Кърк Хенри. Той е шефът, докато Трой е главният готвач на ресторанта, намиращ се в берлинския квартал Кройцберг. Нарекли са ресторанта на имената на своите баб и- Rossa Caleta. Двамата се срещат в началото на 90-те години в Париж. Кърк е израсъл в родната Ямайка, следва икономика и работи за различни компании. Трой напуска страната си през 1981 година, за да учи литературознание в Париж, а от 1990 година живее в Берлин. „След толкова дълго време тук се чувствам като у дома си и моите приятели са тук в Берлин“, казва Трой. Ресторантът отваря врати през 2009 година в един от берлинските квартали, известен с изключително пъстрата смесица от етноси. Повече от 100 хил. души от живеещите в Кройцберг са мигранти, мнозина от тях с турски корени.

 

„Избрахме това място защото е чудесен квартал. Тук се чувстваме като у дома си. Важно е човек да живее там, където се чувства най-добре, и да работи това, което най-много му допада“, смята Кърк.

 

Трой често импровизира, смесвайки европейски и карибски вкусовеВ началото Rosa Caleta е трябвало да служи, подобно на други заведения, като място за срещи между представители на различни култури с предлагане на подбрани ястия, типични за карибската кухня. Кърк и Трой са били отгледани основно от техните баби, от които са наследили любовта си към истинската и вкусна храна. „Баба ми е била най-важният човек в живота ми и винаги, когато в главата ми е дадено ястие, си мисля какъв ли би бил вкусът му, ако тя трябваше да го приготви“, признава Трой. Според него е хубаво, че в ресторанта им все още може да се усети духът на техните баби, защото той е направен в тяхна почит и заради тях. Докато е в Париж Трой Лупес посещава курсове за готвачи, като практикува в различни ресторанти. Често приготвя импровизирани ястия съобразно продуктите, с които разполага на момента. В случая приготвя аки с осолена риба, едно от най-предпочитаните ястия в Ямайка, чиито съставки са, лук,чесън, моркови, домати риба и подправки. Това са и основните съставки в карибската кухня. Аки пък е националният плод на Ямайка. В Европа може да се намери основно в преработено състояние. За осоляване Трой използва най-вече риба треска. Основното ястие се гарнира със салата, банани и тестени хлебчета, известни като „дъмблингс“.

 

Заради европейското влияние, посетителите на Rosa Calita определят кухнята като смесица от различни вкусове.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.