Оазис край Полярния кръг

0

Двете камили Bor & Bestla са атракцията на Полярния оазисАко си мислите че оазисите и камилите са типични единствено за горещите и сухи пустини, то значи се лъжете. Може да ги откриете дълбоко на север, в близост до Полярния кръг на остров Сьорьоя (Южният остров бел.ред). Там семейство Сетеренг се е заело с нелеката задача да популяризира острова като място за туризъм по необичаен начин, предлагайки на посетителите нещо нетрадиционно – камили и пясък.

Камилите нарекли Боор и Бестла. Довели са ги преди пет години тук, в селцето Акафьор, отстоящо едва на около 300 километра от Полярния кръг. „Искаме да покажем на хората, че това е едно нормално място за живот, и ако го направим, това ще е един малък успех за нас“, казва Довис Сетеренг. Селцето Акафьор е едно от най-северните населени места в Европа и в него живеят едва 70 души. Двете бели камили ще трябва да допринесат за възраждане на иначе приказно красивото кътче от Севера. Климатът тук е много подходящ за камилите, защото те обитават не само пустините, но и доста по-студени места по земята в Централна Азия например.

 

Йостен и семейството му избират да живеят край Полярния кръг за да са близо до природата„Те могат да оцелеят при температури до -40 или -50 градуса. През зимата вълната им е много дебела и така приличат на нещо средно между овците и яковете“, допълва съпругът й Йостен. Заедно със семейството си се пренесъл да живее тук едва преди година, за да усеща по-добре връзката с природата. Решили да създадат ферма за камили, чрез която да допринесат за развитието на устойчив туризъм на острова. Освен това работят в местния културен център.

 

Природата тук наистина предлага вължебни гледки като тазиСъздаденият от тях полярен оазис трябва да се превърне в място където се срещат хора, специалисти и най-различни представители на науката. За популяризирането на проекта си разчитат и на социалните мрежи като се надяват да намерят и финансова подкрепа, за да доразвият иначе амбициозната си идея.

 

„Бихме искали хората сами да идват при нас и да видят колко е хубаво тук. Те могат да работят тук с животните в тази фантастична природа, и да ни помогнат да изградим нашия център“, казва Довис. За хората и камилите животът в Скандинавието е перфектен, а през следващата година историята на Довис и Йостен ще бъде разказана в документален филм на един датски телевизионен канал.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.