Роботът – приятел на човека

0

Роботът - приятел на човекаНе е далеч времето, когато машините ще търсят контакт с нас,а не ние с тях
Всяка година производители от света на технологиите представят последните визионерски проекти за бъдещето по време на специализираното изложение Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас. Бъдеще в което ще живеем в свят без задръствания, с автономно управляващи се средства на транспорт и с машини, които да диагностицират болестите по-добре от човека.

Единствената цел на всичко това е, да направи живота ни по-лесен и по-дълъг. Критиците на подобна визия я определят като наивна, а дали ще е такава, може да покаже единствено бъдещето.

 

Малък робот може да ви отмени в грижите за четириногите любимциБезспорно е само това, че е все по-близо времето, когато роботите ще се превърнат в приятел на човека, и ако не да изместят четириногите любимци, то те могат да ви отменят в грижите ви по тях. Например един малък робот може да поддържа връзка между вас и кучето ви, когато сте в офиса. „Представете си че сте в офиса, а вашето куче е останало само у дома. С негова помощ благодарение на смартфона си може да останете във връзка с домашния любимец“, казва Том Самтман.

 

Тъмната страна на дигиталния свят сякаш стои на заден план

 

„Кога ще се осъществи подобна връзка между човек и машина, и дали след време роботите няма да търсят контакт с нас, а не ние с тях?!“, пита Стив Кьониг. Подобни въпроси за сега поне остават без отговор. Ясно е само посланието на производителите от дигиталния свят, че научния напредък трябва да улесни живота ни, въпреки че този дигитален свят има и своята тъмна страна, свързана със сигурността на данните.

Куфар с автономно задвижване

 

Максимилян КофтунЕдин от иновативните продукти на изложението през тази година, предизвикващ интереса на потребителите е куфар, способен да се движи паралелно със собственика си. „Той може да нагоди скоростта си спрямо вашата. Ако вървите по-бавно, и той ще се движи по-бавно. Ако спрете, и той ще спре“, казва Максимилян Кофтун, основател на компанията разработчик- Travelmate. Идеята според него е при движение, ръцете на човек да са свободни. Всичко това ще става възможно чрез приложение на вашия смартфон. Заедно със собственика си умният куфар може да развива скорост до 8 километра в час. Евентуална пречка пред желаещите да притежават подобен куфар е цената му от около 900 евро.

 

„Ако искаш да се отбиеш да пиеш кафе при това с куфара си, става, но той е разработен преди всичко в помощ на хора с двигателни или зрителни увреждания“, уточнява разработчикът. Очаква се автономният куфар да се появи първо на американския пазар през февруари, а по-късно на тези в Европа и Азия.

 

Мартин Иванов
по материали на АФП
Снимки: Афп/интернет

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.