Япония търси начини за справяне с обездвижването на възрастните чрез безпилотни таксита

0

„Нисан” стартира мащабен проект за тестване на безпилотни такситаНовите технологии могат да помогнат на Япония да разреши въпроса с ниската физическа активност на все по-застаряващото население в страната, защото местната автомобилна компания „Нисан“ планира мащабна кампания за тестване на безпилотни таксита.

 

Мъж от Йокохама си поръчва такси през приложение на смартфона си. Колата идва след няколко минути, без зад волана и да седи шофьор. От „Нисан“ планират през този месец да стартират пробно изпитание съвместно с една софтуерна компания, за да провери доколко благонадеждни ще са на пътя автономните таксита. 13 камери, 6 скенера и радарна система ще следи поведението на пътниците, но от мерки за сигурност зад волана все още ще седи човек. Освен това в специален контролен център експерти ще наблюдават движението на колите в едно от предградията на Йокохама.

Безпилотните таксита ще станат част от движението в Япония за летната олимпиада в Токио през 2020г.„Застаряването на нацията ни е свързано и с критично намаляване на мобилността на хората. Скоро може да се стигне дотам, че хората да не могат сами да се придвижат до болницата. Броят на японците с ограничена мобилност непрекъснато се увеличава“, казва Исо Муриасу.

 

От „Нисан“ планират да въведат комерсиално безпилотни таксита за Летните олимпийски игри в Токио през 2020 година. До тогава обаче има да се разрешат редица правни въпроси.

 

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.