Светът и Китай са неразривно свързани

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Светът и Китай са неразривно свързаниИзлезе годишният доклад на Global Energy Monitor „Boom and Bust Coal 2023“. Както винаги съдържа много интересни данни, информация и хубави пожелания. Всичко може да бъде обобщено в едно изречение:
Въпреки всичките клетви, инсталираните въглищни централи в света продължават да се увеличават!

За 2022 г. светът отчита увеличение с 19.5 GW. То идва основно от големия брой нови ТЕЦ в Китай – 26.8 GW от общо 45.5 GW в целия свят. Затворените въглищни ТЕЦ са общо 23.9 GW.

Освен в Китай ръст на инсталирания капацитет отчитат страни като Индия, Пакистан, Бангладеш, Индонезия, Турция, Филипините, Виетнам и др. Случайно или не, това са все страни, където има много бърз ръст както на населението, така и на икономиката. Те са много назад като енергийно потребление на човек в сравнение с Европа и САЩ и имат много да наваксват. И никой не може да ги спре да ползват въглища, особено когато природният газ е скъп.

Изключително жалка е тезата на доклада, че един вид, ако не бил „лошия“ Китай, светът вече щял да намалява въглищните си ТЕЦ. Това е представено чрез сивата линия на графиката.

Напомням, че светът и Китай са неразривно свързани. Китай произвежда повече от половината от материалните блага, които всички потребяваме. Енергийните й нужди са огромни и бързо растящи, защото всички останали купуваме.

В допълнение към доклада напомням, че през 2022 г. добивът на въглища в Китай отчете брутален скок от 350 милиона тона (9%) и стигна 4.5 милиарда тона или около 93 EJ енергиен еквивалент. Само за референция – това е 5 пъти повече от производството на всички слънчеви и вятърни централи в света. По-важното е, че тази енергия е налична, когато и под каквато форма е нужна на хората, а не когато й скимне на природата.

Това е положението и то скоро няма да се промени съществено.

Иначе докладът е наличен тук: https://globalenergymonitor.org/…/boom-and-bust-coal-2023/

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.