Информацията по поредния fake news

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Информацията по поредния fake newsГрад Провинстаун, Масачузетс, САЩ. Засечени са 469 случая на заболели от Covid-19, които са свързани с големи публични събирания свързани с честването на 4 юли. От тях 346 случая или 74% са напълно ваксинирани. Какво пишат фалшивите новини? Заглавие: 75% от ваксинираните се заразяват с Covid.

Истината надолу.

1. По принцип 72,6% от хората в щата Масачузетс са ваксинирани. Тоест само дори по този груб показател може да се счита, че ваксините най-много да не са помогнали.

2. Провинстаун обаче е много особен случай. Това е много малък град с население от 2942 души, фокусиран основно в туризма (*), като забележете, той има ваксинационно покритие от… 114%!!! Да, звучи нереално, но е точно така. Причината за този парадокс е, че когато в САЩ хората се ваксинират, те подават собственоръчно своя адрес на местоживеене. Та за точно този град са се отчели 3354 души. Предполага се, че разликата се е получила от хора, които живеят и работят в съседни по-големи населени места, но са родом от този град и се регистрират в него, както и от туристи, които са записали мястото където се намират по време на ваксинирането, а не мястото, откъдето са родом.

3. Да, ясно е, че няма как повече от 100% в града да са ваксинирани. За съжаление на този етап заради видимо хаотичния местен еквивалент на „ГРАО“ няма и как да се каже колко. Със сигурност не всички са ваксинирани – най-малкото се отчитат такива. Може обаче да се предположи, че процентът е особено висок. Много вероятно е покритието да е над 95%. Поне информацията от кмета – Алекс Морс, – която той лично заявява пред медиите е, че процентът на ваксинирани в малкото градче е точно толкова – 95.

4. От всички 469 засечени заразени, само – забележете – 5 (пет) пациенти са развили тежки симптоми и са приети в болница.

5. От всички приети в болница 4 (четири) от са били ваксинирани и 1 (един) не е бил ваксиниран. Тоест тук вече имаме и категорична подкрепа в полза на ваксините. Отношение между 80:20 и 95:5 е не толкова голяма, колкото ни се иска, но все пак е значима разлика. При толкова малки извадки обаче какви изводи въобще се очакват?

6. Всички приети в болница са били над 60 годишна възраст, тоест са рискови групи.

7. Няма нито един смъртен случай.

8. От всички изследвани само 274 са имали някакви симптоми.

9. От развилите симптоми е отчетено, че няма значима разлика във вирулентността (количеството отделян вирус) между ваксинирани и неваксинирани, но като цяло ваксинираните са развивали много по-леки симптоми спрямо неваксинираните.

Това е информацията по поредния fake news, че ваксините не работят. Медиите В БЪЛГАРИЯ интерпретираха горните резултати със заглавие „3/4 от заразените в Масачузетс са били напълно ваксинирани“. Първо въобще не е „Масачузетс“, а е само един град в този голям щат. Второ детайлите са важни, нали? Вие си правете сами изводи за това доколко трябва да вярвате на такива пасквили.

Ще си позволя и аз в случая да изманипулирам. В България грубо има 425 054 регистрирани случая с Covid. Имаме и 19 188 смъртни случая. Тоест у нас са загивали 1 от всеки 22 регистрирани заразени. От представения по-горе казус има 469 регистрирани случая и 0 загинали. Ами освен ваксините да са помогнали за това абсолютно никой да не умре, а?

(*) Fun fact: огромен процент от заразените в Провинстаун се е оказало, че са гейове. Това значи ли, че коронавирусът убива приоритетно обратни? Не разбира се! Просто този град е известен с най-стария гей бар в САЩ и съответно града е развил точно такъв вид туризъм – гей туризъм. В иначе малкото градче има над 6 големи гей бара. Google it. Не е шега.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.