Стартира официалният сайт на Българската православна църква

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Насилието, трафикът на хора и наркоманията са част от темите, които ще се обсъждат в http://www.bg-patriarshia.bg/ 

След дълго и внимателно обмисляно начало, проектът за сайт на Българската православна църква (БПЦ) получи одобрението на Светия синод. Официалното представяне бе на 19 юни, в петък. Сайтът се намира на адрес – http://www.bg-patriarshia.bg/ и бе благословен от Българския патриарх Максим – „Чрез това ново средство на обществено служение Българската православна църква ще продължи да работи за благото и духовния напредък на нашия народ. Ще послужи и за засилване на диалога с медиите и държавните институции.   Така църквата отговаря на оправдания обществен интерес към нейния живот и задоволява потребността на българската нация да чува позицията й по актуалните проблеми на нашето време. Бог да благослови старанията ви с успех и възхвала на неговото свято име, и за добро свидетелство пред света.“ 

 “Светият синод от много време желаеше да се създаде сайт, тъй като е необходимо информацията за църквата да бъде коректно и професионално поднасяна на обществеността”, разказа пред Форумът отговорният редактор д-р Десислава Панайотова. “Знаете, че за такъв екип е нужно да се съберат лоялни и коректни хора. Светият синод дълго подбира и обмисля внимателно своите решения, и преди година и половина началото беше поставено.”

 

Чрез конкурс е избрана фирмата, която да създаде сайта, а в момента се работи по “съживяването” му. Засега, за съжаление, съдържанието е твърде ограничено, въпреки множеството рубрики.

Скоро от екипа обещават актуална, изчерпателна и полезна информация – за живота в БПЦ и отделните епархии, международни църковни новини, културни и политически акценти, ще има и теми свързани с вярата и живота, образованието и културата.

 

В сайта ще може да се види и позицията на БПЦ по наболели обществени проблеми и горещите въпроси на съвремието ни, свързани със социалната политика, морала, насилието, трафика на хора, наркоманията. Освен за православието, ще можете да прочетете повече и за различните секти, култове и религии.

 

Полезната част е застъпена от информация за църковния календар, почитта към светците, богослуженията, проповеди, важни канони. Има и галерия, в която в момента можете да разгледате снимки на българските манастири. Във всяка епархия са назначени или скоро ще бъдат, регионални редактори.

 

Сайтът ще се обновява всеки ден, а вероятно след половин година дизайнът ще бъде подобрен, добави д-р Десислава Панайотова. “Дългосрочността на този проект е осигурена, поради това, че сайтът е естествено продължение на проповедническата, мисионерската и образователната дейност на БПЦ, просто в една нова електронна форма”, обобщи отговорният редактор. В момента в централния екип са и Анула Христова, която е редактор „История, документи на БПЦ и богословие” и г-жа презвитера Александра Карамихалева– редактор „Новини”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.