Мълчанието на журналистическите агнета

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

В кухнята на сготвените, двайсетгодишната манджа най-после се размириса на прегоряло

Аве Цезаре: Обречените на смърт те поздравяват! Така се е викало по гладиаторски с верига на шията. На ония римски арени, родили с кръв, войни и сълзи демокрацията, правилата на правото и ескстрата „свободно слово“. Наричайки го „четвърта власт“. Процесът е текъл дълго и мъчително преди Христа. Днес – над 2000 години по-късно, поне в постсоциалистическа България, лъсна тъжната истина, че въпросният „процес“ нито е започвал – камо ли да е свършил.   А на арената на „четвъртата власт“ в нашата балканска територия в преход – от социализъм към капитализъм, няма гладиатори. Там – по пантофи, без пантофи, по пижама, без пижама – се оказа единствено една „Мадам В.“ Посочи я един от цезарите – Ахмедикус Доганикус, нарочен – или определен за такъв, по време на въпросния сбъркан преход. Но атакуващият „Мадам В.“ си спестява най-важното – освен разказа как си е заел „трона“, и как точно тая дама, го е лъскала, кои са „факторите“ осигурили и на двама им подобна престижна позиция? Не казва и дали същите „фактори“ са пуснали зелен семафор, както пред неговата собствена поява на политическия хоризонт, така и за тази на серията работодатели, стимулиращи или симулиращи нещо като „четвърта власт“ на субекти от ранга на „Мадам В.“ Работодатели с мъгляв произход на капитали, но със секретни ДС-прозвища, или пък със значими културо-трегерски от сорта – „паметник“ на някаква си журналистика. Такава, за която се раздават нови ордени за стари планински и черно-храбърски постижения например. 
А иначе в гилдията всичко е спокойно – тя отдавна е потънала. И авторът на посланието до умеещата да върти баници „Мадам В.“ го знае отлично. И той, и тя, и работодателят й – тоже. Знаят го и черноработните наемници от бранша – и ще мълчат като петите и шестите от РЕМС. Нищо, че ще ги боли – когато от хоризонта си отиват събратски издания. Случва се – вече повече от 20 години. В небитието минаха и „Континет“, и „Кеш“, и „Демокрация“, и „Свободен народ“ . Не дай Боже по пътя ще си заминат и изданията на работодателя Прокопиев от иначе качествената „Икономедиа“, където в момента – благодарение на голямата бизнес глътка за други начинания на издателя им, се съкращават журналистически заплати с над 30% и с 8 на сто маркетингов и прочие персонал.
И на целия тоя весел фон днешният премиер Борисов рече от катарската столица – всички ще плащаме, и вие ще плащате, журналистите ще плащате за сегашната тежка криза щото мълчахте за далаверите на досегашните управляващи – за Цанков камък и подобни (случайно „Мадам В.“, дето носи и баница в Банкя, се разписа първа по тая тема). Прав е г-н Борисов, абсолютно е прав – ама защо не спомена поне поради каква причина се отказа да води „карез“ на догановите медии, а и от обещанието, дадено преди парламентарните избори миналото лято, да огласи цялата истина за капиталите и възхода на българските медийни олигарси?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.