Буря в чаша вода

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Буря в чаша водаТази графика е източникът на драматичните твърдения, че „Стара Загора е с най-мръсния въздух в Европа“.

 

Само че тя показва нещо съвсем друго. Надявам се да успея да го обясня разбираемо:

 

Замърсяването на въздуха допринася към увеличаване на смъртността (mortality) и заболеваемостта (morbidity). Когато се изчисляват социалните разходи от замърсяването на въздуха всъщност говорим за загубените години „здравословен“ живот заради белодробни и сърдечно-съдови болести и т.н., дните прекарани в болнични, разходите за здравеопазване и др. Тези ефекти се остойностяват на база различни фактори, в които няма да навлизам.

 

Според доклада на CE Delft средният принос на повишената смъртност към общите социални разходи заради мръсен въздух в градовете в ЕС е 76.1%, а на повишената заболеваемост – съответно останалите 23.9%. Долната таблица показва градовете, в които първият фактор е относително най-тежък (лявата колона) и относително най-лек (дясната колона) в крайния резултат.

 

Това НЕ е класация, а само информация за относителното разпределение на тежестта между двата фактора в различните градове. Нищо повече.

 

Всъщност аз не бих я сложил изобщо в доклада, защото това е техническа стъпка в изчисляването на резултатите, която не дава никаква смислена информация на непрофесионалист. Най-много да предизвика буря в чаша вода, както и става….

 

Послепис:

Обяснявам с пример. Да приемем, че въздействието на замърсяването на въздуха върху качеството на живот в СЗ е 10 единици, а в Краков е 100 единици. Обаче 80% от тези 10 в СЗ се дължат на повишена смъртност (тоест общо 8), а в Краков 70% от 100 се дължат на повишената смъртност (тоест общо 70). Таблицата сравнява 80% със 70% и разни хора казват, че СЗ е много зле като смъртност. Само че трябва да сравнявате 8 със 70…

 

Някой да потвърди, че става ясно, че губя вяра в човешкия интелект???

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.