Социален оксиморон

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Тези дни страната ни се носи по вълната на протеста. Протести всякакви от всякъде запълват столичните улици и виртуалното пространство. Няма лошо. Отдавна е време народното недоволство да излезе от кръчмите и душните панелки и да се заяви – открито и ясно. Друг е въпросът дали заявяването беше достатъчно ясно и достатъчно конкретно, дали не се получи едно леко размиване на искания и очаквания. Дали в един момент нещата не се концентрираха предимно върху евентуалните случили се провокации и дали различните социални групи не действаха на принципа – искаме, каквото дадете .
   Много се изговори и изписа  за протеста. Политолози, социолози, психолози, анализатори, протестиращи, непротестиращи – всички имаха и дадоха мнение.

Имаше за, имаше против, имаше хора с особено мнение. Знаем се, че по принцип сме царе на говоренето. Ако в държавата ни действията бяха право пропорционални на говоренето, вероятно социално-политическата ситуация отдавна щеше да е различна.
   Четейки поредната статия за протеста и преглеждайки коментарите на четящите, попаднах на интересен призив, а именно – трябва да се протестира и да не се гласува! Авторът на посланието беше категорично убеден, че протестът е майката на промяната, а негласуването – бащата. Което за мен е не просто нелогично. Подобно послание ми звучи като един социален оксиморон. Когато се иска промяна на статуквото, според мен, трябва това да се случва с логично последвала смяна на управлението, управляващите и механизмите на управление. Не ми е ясно как една промяна би се осъществила при масова изборна пасивност. По мое мнение,  призоваването към негласуване е призоваване към обществена и лична безотговорност. От друга страна не виждам как негласуващите биха имали моралното право на недоволство и протест. Недоумявам – как след толкова години ходене за риба, на излет или просто дремене пред телевизорите в изборния ден, на българинът не му стана ясно, че бъдещето си е в неговите ръце и, че негласуването не е наказателен вот. Негласуването е израз на съгласие с провежданата политико-социална линия. Негласуването не е бунт, негласуването е доброволно отказване от право на бунт, от право на обществено-гражданска позиция, от право да изискваш промяна. Да излезеш на улицата, протестирайки срещу начина на управление и същевременно да призоваваш за изборна пасивност…ама, моля ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.