За катеричките и въртележките

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Една катеричка, която закъснява с мутацията си, въпреки щастливото съжителство с околните сметища.Кротко и тихо из вестникарските страници тези дни се шмугна новината, че в столичния Западен парк ще правят модерен атракцион. В бъдещия лунапарк ще има влакчета на ужасите, въртележки, виенско колело. И докато отрочетата се забавляват, майките и бащите ще има къде да приседнат за по няколко бири и да удавят катадневните си грижи. Комплексът ще бъде разположен на мястото на изоставен терен на общинската фирма „Озеленяване“, намиращ се на ъгъла на бул. “Петър Дертлиев“ и бул. “Сливница“.

Идеята на общинските съветници е наследникът на злополучния „Софияленд” да се построи със средства на частна компания, която ще получи на концесия и немалко декари от парка – засега около 40, на които да развихри фантазията си. В замяна ще има за задача да се грижи за алеите, тревните площи, осветлението и охраната.

Опитът сочи, че идеята не е дошла сама от небето. За да се засели в нечия общинска глава преди това е била мъдро посята там от конкретна заинтересована фирма. Дори и да не е било така, конкурсът ще бъде нежно нагласен, за да се случи както трябва.

В същото време главният архитект на София Петър Диков, който откак е на поста се тутка като муха в буркан с ПУП-овете (подробни устройствени планове), сега изведнъж се е загрижил именно за ПУП-а на Западния парк. Защото без въпросния план няма как да се обяви концесия на парка.

Всъщност това е поредният опит за забъркването на историята – през пролетта на 2009 пак се говореше за лунапарка, но незнайно защо плановете се разсъхнаха. Може би защото, Бойко, тогава кмет софийски, започна да се стяга за изборите.

Но всичко това няма особено значение за местните катерички.

От друга страна по-големите и паметливи софиянци помнят какво е било навремето в Западния парк. Ако днес се разходите там рискувате да се потрошите в останките от няколкото изоставени атракциона – виенско колело, нещо като цирк с въртящ се под, павилион с криви огледала. Сега тези съоръжения са свърталища на наркомани, смърдящи и разбира се, необезпасени. Самият парк също по надлежния ред е изоставен и забравен от управата.

Как изглеждат в момента опасните скелети в Западния парк можете да разгледате на снимките по-долу, правени преди месец. След една година положението ще е същото. Или дори по-лошо, ако слушате екоактивистите, които може друго и да не умеят, но в защита на катеричките и дърветата винаги говорят с охота. За съжаление, само говорят, докато Диков прави ПУП-ове…

 

 

Западен ПаркЗападен ПаркЗападен Парк

Западен ПаркЗападен ПаркЗападен Парк

Западен ПаркЗападен Парк

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.